Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteine din natură, fiind foarte sănătoase pentru organismul uman. Acestea conțin vitamine și minerale și sunt recomandate în dieta săptămânală.
De regulă, specialiștii ne recomandă să consumăm ouă de țară care provin de la găini crescute cât mai ecologic. Totuși, în cazul în care această situație nu este disponibilă, majoritatea oamenilor cumpără ouă din comerț. Acestea sunt codate, tocmai pentru a ne face, ca și consumatori, o idee despre produsul pe care îl achiziționăm.
Tipurile de ouă din comerț
Ouăle regăsite în comerț sunt clasificate în patru categorii, iar codul marcat pe acestea este legat de categoria din care fac parte. Categoriile sunt definite în funcție de mai mulți factori, începând cu modul de creștere al găinilor de la care provin ouăle, până la culoarea și calitatea albușului și gălbenușului, strict legate de vechimea lor.
Așadar, prima cifră a codului de pe ouă este reprezentativă pentru o categorie și, implicit, pentru calitatea acestora. După această primă cifră, urmează două litere reprezentative pentru țara de origine ale acestora, apoi încă două litere reprezentative județului de proveniență. Ultimele trei cifre din cod reprezintă numărul de ordine sau de identificare. Pe ouă se mai găsește și termenul de expirare al produsului.
Care sunt cele patru categorii de ouă
Categoriile sunt împărțite astfel:
Cifra 3 – Găini crescute în baterii autorizate
În cazul în care codul de pe ouă începe cu cifra 3, atunci acestea provin de la găini crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeană. Așadar, găinile nu sunt scoase afară și sunt crescute în cuști, fiind hrănite cu cereale și șroturi de soia.
Cifra 2 – Găini crescute la sol
În situația în care codul marcat pe ouă începe cu cifra 2, atunci acestea provin de la găini crescute la sol, în hale, și care nu au parte de lumină naturală.
Cifra 1 – Găini crescute în aer liber
Atunci când pe ouă regăsim un cod care începe cu cifra 1, acestea provin de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 metri pătrați. Păsările își petrec întreaga zi afară, fiind băgate în hale doar pe timpul nopții. De reținut că păsările nu sunt hrănite cu mâncare certificată ecologic.
Cifra 0 – Găini crescute ecologic
Acesta este codul pe care specialiștii vă recomandă să-l căutați. Codul care începe cu cifra 0 atestă faptul că provin de la găini crescute ecologic, hrănite ecologic, fără conservanți, aditivi sau coloranți artificiali. Găinile sunt hrănite cu iarbă netratată, așa că ouăle sunt considerate a fi cele mai sănătoase.