Luna Recoltei este un eveniment foarte important pentru agricultori. În această perioadă, atunci când se vede cel mai bine efortul depus, încă din lunile de primăvară ale anului, Luna Recoltei marchează trecerea de la vară la toamnă.
Ce este Luna Recoltei
Luna Recoltei nu este un eveniment care are dată fixă. În funcție de fiecare an în parte, această lună poate apărea în lunile septembrie sau octombrie. În 2021, Luna Recoltei va fi în ziua de 20 septembrie.
Astfel, Luna Recoltei este luna plină cea mai aproape de echinocțiul de toamnă (22 Septembrie). Legat de acest eveniment s-au format multe tradiții și obiceiuri în lumea întreagă, fiind un moment spiritual important pentru agricultori.
Luna Recoltei nu are un efect direct asupra plantelor, însă se diferențiază de alte luni prin creșterea sa timpurie, care are loc imediat după apusul soarelui. Astfel, noaptea este luminoasă, iar fermierii își pot continua lucrările la câmp pentru mai mult timp.
De asemenea, se spune că seva plantelor are o atracție specială pentru Luna Recoltei, ajungând în partea superioară a plantei. În concluzie, fructele sunt mai durabile și gata de recoltare.
Efectul Lunii Recoltei este, mai degrabă, o iluzie optică, devenind portocalie sau roşie, din cauza norilor de praf din atmosferă. Pentru a contura o imagine superbă, și cerul se colorează în nuanţe de roşu de la lumina Lunii. Tocmai de aceea, mai poartă și numele de Luna Roșie.
În octombrie, vom avea parte de același efect fenomenal din partea lunii pline, numite Luna Vânătorii.
Luna Recoltei în alți ani – curiozități
Luna Recoltei este un eveniment sărbătorit anual. Iată care sunt câteva dintre cele mai interesante curiozități:
- termenul de Luna Recoltei datează din secolul al XVIII-lea, fiind o zi în care fermierii erau ajutați de lumina acesteia
- în 2020, Luna Recoltei a fost observată din plin în data de 1 octombrie, putând fi observată cu două zile înainte și cu două zile după
- Luna Recoltei a fost și va fi văzută între anii 1970 și 2050 în luna octombrie, doar de 18 ori. Ultima dată a fost în 2017 și în 2020
- perioada cea mai probabilă în care va apărea Luna Recoltei este între 8 septembrie și 7 octombrie
- Luna Reoltei a coincis cu evenimentul Echinocțiului de toamnă doar o dată, în anul 2010. Acest lucru se va repeta de-abia în 2029
- în America, lunile care apar în octombrie sunt cunoscute sub numele de Luna plină de vânător, Luna de călătorie și Luna pe moarte
- în această perioadă a anului, orbita lunii este mai aproape paralelă cu orizontul și, astfel, relația sa cu orizontul estic nu se schimbă prea mult de la o zi la alta
- în mod normal, luna răsare până la 73 de minute mai târziu în fiecare zi succesivă a ciclului său. Luna Recoltei răsare în doar 23 de minute mai târziu în fiecare zi
- efectul de lună roșie prezintă oamenilor un spectacol perfect pentru toamnă, semănând, uneori, cu un dovelac uriaș
O scurtă istorie a agriculturii
Agricultura s-a dezvoltat în urmă cu aproximativ 105.000 de ani, odată cu formarea popoarelor nomade care au început să adune boabe sălbatice. Arheologii au descoperit dovezi ale practicării agriculturii vechi de 11.000 de ani.
Propulsorii acestei meserii au fost sumerienii, încă din anul 9.500 î.en, fiind urmați de indieni în anul 7.000 î.en, de egipteni în anul 6.000 î.en. și de chinezi în anul 5.000 î.en.
Un element foarte important care a ajutat la dezvoltarea agriculturii a fost calendarul, inventat de către egipteni, babilonieni și mayași. Mai departe, calendarul a fost șlefuit de romani, obținându-se calendarul Iulian.
Strămoșii noștri, ai românilor, au fost numiți de către Herodot “Cei mai viteji și cinstiți dintre traci”, fiind nevoiți, pe lângă îndeletnicirea agriculturii, să lupte constant cu popoarele contropitoare.
Tocmai din acest motiv, strămoșii noștri au fost descriși de către poetul roman Ovidiu ca oameni care țineau “cu o mână plugul, cu cealaltă arma”.