Descoperă

Ce este lanolina și la ce se folosește. Proprietăți și beneficii

Ce este lanolina și la ce se folosește. Proprietăți și beneficii
Ce este lanolina și la ce se folosește. Proprietăți și beneficii

Lanolina este o substanță grasă, galbenă, secretată de glandele sebacee ale oilor și ale animalelor purtătoare de lână. Cuvântul lanolin provine din latină, de la lāna, însemnând lână, și oleum, însemnând ulei. Așadar, lanolina este grăsimea din lână de oaie, care menține lâna uscată și moale și se obține din purificarea grăsimilor adunate din lână.

Lanolina a fost folosită încă din Antichitate, atât datorită proprietăților sale de a proteja pielea, cât și pentru îngrijirea lânii.

Lanolina pură este benefică pielii

Doar lanolina anhidră pură este indicată a fi folosită pentru îngrijirea pielii. Aceasta se poate folosi ca atare pe pielea uscată, dar și pentru a trata zgârieturile, tăieturile, arsurile minore și problemele pielii afectată de dermatite și infecții cu fungi.

Lanolina este atent studiată în prezent. Oamenii de știință au descoperit că aceasta are o structură moleculară foarte apropiată de cea a pielii umane și că poate fi utilzată în produsele destinate îngrijirii pielii bebelușilor. De asemenea, mamele care au răni în jurul mameloanelor în perioada alăptării o pot folosi fără probleme.

Lanolina hidratează pielea în mod natural, însă are și proprietatea de a ține bacteriile la distanță. Cu ajutorul acesteia se poate face un balsam de buze de casă, topind-o alături de un ruj. După ce s-au amestecat ingredientele, se lasă la răcit într-un recipient și se poate folosi pentru hidratarea buzelor crăpate.

Ce este lanolina și la ce se folosește. Proprietăți și beneficii

Îngrijirea hainelor din lână cu lanolină

Lanolina este formată dintr-un amestec de colesterol și esteri ai mai multor acizi grași, fiind folosită, de amesenea, și ca ingredient pentru crearea lacurilor și vopselurilor.

Un alt beneficiu al lanolinei este legat de întreținerea hainelor din lână, ajutându-le să își păstreze proprietățile. Pentru a le curăța, folosiți detergent de rufe cu lanolină, lăsând hainele la înuiat timp de un sfert de oră. Clătiți, apoi, hainele cu apă a cărei temperatură să nu depășească 30 de grade Celsius.

Specialiștii susțin că este important să utilizăm doar lanolină pură, existând și varianta sintetică. Lanolina sintetică acoperă porii și nu lasă pielea să respire, provoacă iritații și accentuează acneea. Mai mult, aceasta poate provoca reacții alergice.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă