Floriile, sărbătoarea prăznuită cu o săptămână înainte de Paște, reprezintă momentul în care Iisus a intrat în Ierusalim, călare pe un asin. Aceasta a fost singura dată când Mântuitorul a permis să fie numit Împărat. Oamenii L-au așteptat cu ramuri de măslini și L-au ovaționat.
Duminica Floriilor este ultimul prilej de bucurie înainte de Săptămâna Mare, fiind o zi cu dezlegare la pește. Tocmai de aceea, ziua mai are denumirea de Duminica Patimilor, deschizând seria evenimentelor pascale importante.
Numele de „Florii“ vine de la „Floralia“, o veche sărbătoare romană care se ținea la fiecare început de primăvară.
Ce e bine să faci de Florii
Floriile reprezintă o sărbătoare religioasă importantă, iar una dintre cele mai importante tradiții este legată de slujba de la biserică, unde se sfințesc ramuri de salcie. Acestea sunt înlocuiri pentru ramurile de măslin. De asemenea, se spune că cine se spovedește și împărtășește în această zi, va avea mult noroc.
Ramurile de salcie sfințite se aduc în casă și se pun la icoane, unde se lasă pentru tot restul anului. De asemenea, se pun ramuri de salcie și la uși și la ferestre pentru a scăpa casa de spiritele rele. Oamenii care au dureri de spate, își pun, în ziua de Florii, ramuri de salcie la șale pentru a scăpa de dureri.
Ca să nu ai dureri de gât tot anul, trebuie să înghiți trei mâţişori întregi în ziua de Florii. Fiind o zi cu dezlegare la pește, în această zi este bine să consumi măcar o bucată de pește.
Fetele nemăritate fierbeau apă cu busuioc înainte cu o zi de Florii, apoi se spălau cu această apă pe cap, în Duminica Patimilor, pentru a avea un păr lung și frumos.
Gospodinele trebuie să deschidă ferestrele și să aerisească toată casa în ziua de Florii, ca să intre primăvara în case.
Ce nu ai voie să faci în Duminica Floriilor
În Duminica de Florii nu se lucrează, nu se spală haine, nu se calcă, nu se coase și nu se lucrează pământul sau grădina. Gospodinele de la sate coceau pâini, după ce se întorceau de la biserică, și le dădeau oamenilor sărmani de pomană.
În anumite zone ale țării, în ziua de Florii nu ai voie să te speli pe cap pentru că se spune că cine își spală părul va albi mai repede.
În ziua de Florii nu se plantează flori sau pomi, ci doar în Săptămâna Mare.
Se spune că în Duminica Floriilor nu este voie să se planteze pomi sau flori și că cei care vor face acest lucru vor avea parte de ghinion. Cei care vor să planteze pomi pot face asta în Săptămâna Mare.
De Florii 2022 nu se calcă, nu se spală rufe, nu se lucrează în grădină și nici nu se face curat. Chiar dacă nu se face curat în duminica Floriilor, se spune că este bine ca femeile să scoată lucrurile la aerisit și să deschidă larg toate geamurile pentru a intra în casă energia pozitivă.
Se spune că de Florii 2022, credincioșii nu au voie să se spele pe cap. Superstiția spune că cei care vor face acest lucru vor albi mai devreme.
Având în vedere că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care are o importanță majoră, credincioșii nu au voie să lucreze în această zi în gospodărie.