Ambrozia este o plantă care aduce foarte multe problemele. Pe lângă faptul că aceasta creează foarte multe alergii, persoanele juridice care nu o elimină de pe teren pot primi amenzi uriașe. Din păcate, ambrozia nu se poate compate atât de ușor, fiind nevoie de metode specifice care țin, în special, de oprirea înmulțirii acesteia.

Deși există motode de erbicidare, acestea nu împiedică planta să se înmulțească, așa că fermierii sunt obligați să atace punctul slab al acesteia, adică înmulțirea prin semințe, în special în zonele noi de dezvoltare.

Ambrozia este o plantă termofilă care are nevoie de un sol cu temperaturi cuprinse între 15 și 20 de grade Celsius pentru germinare. Acest proces are loc după data de 15 aprilie, fiind perioada în care se dezvoltă, astfel, cele mai multe alergii. În plus, ambrozia se dezvoltă foarte rapid, atacând culturile din jurul acesteia cu vigoare.

Cum se poate combate ambrozia

Specialiștii au încercat mai multe metode de a combate ambrozia. Printre cele mai cunoscute, regăsim:

 • metoda preventivă – prin evitarea transportării de sol, utilaje, mărfuri, produse agricole din locuri contaminate
 • mecanice – din păcate, planta se dezvoltă mai mult după tăieri
 • chimice – planta trebuie erbicidată doar atunci când s-a terminat perioada de fructificare pentru a împiedica înmulțirea ei

În China, specialiștii folosesc o specie nocturnă de molie, numită Tarachidia candefacta și o altă specie de molie numită galicole care infestează tulpinile (Epiblema strenuana), însă această metodă nu este mereu eficientă.

În Canada se folosesc metode chimice și mecanice, însă acestea nu ajută la eradicarea completă a plantei, reușind, totuși, să oprească înmulțirea necontrolată a acesteia.

Specia Zygogramma suturalis este un dăunător care are abilitatea de a combate ambrozia și este folosită în Croația.

În state precum Austria, Germania, Italia şi Slovenia se folosesc, cel mai adesea, metodele preventive, prin creșterea nivelului de conștientizare a populației. De asemenea, se folosesc și metode chimice și mecanice care diferă ca rezultat de la o zonă la alta. În aceste state, precum și în Ungaria, există amenzi stricte pentru persoanele care nu combat ambrozia.

În Elveția, procesul de conștientizare a populației cu privire la pericolul răspândirii ambroziei este foarte popular. Statul elvețian se folosește de materiale imprimate, de site-uri de specialitate și de evenimente pentru a informa cetățenii despre pericolul produs de ambrozie.

În România, începând cu anul 2018, s-a dat o lege prin care se cere combaterea ambroziei la nivel național.

Care sunt substanțele și dăunătorii care pot ataca ambrozia

Substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt: imazetapirul, pendimetalinul, linuronul, metaclorul +, atrazinul, clorsulfuronul, tifensulfurolul şi altele.

De asemenea, cultura poate fi atacată prin micelii ale unor specii de ciuperci din genurile: Entyloma, Albugo, Phyllachora, Verticillium, Macrophomina, sau cu ajutorul unor insecte fitofage care să reducă efectivele populaţiile de ambrosie.

Din păcate, smulgerea plantei nu este un proces eficient, existând mai multe dezavantaje, precum:

 • nu se poate aplica pe suprafețe întinse
 • nu se poate executa la plantele cu flori
 • lucrătorii trebuie să fie foarte atenți la expunerea la plantă, trebuie să poarte mască și mănuși de specialitate
 • este nevoie de multă mână de lucru, iar procesul este unul lung și anevoios
 • procesul se poate face doar într-o anumită perioadă, adică după perioada de înflorire a plantei.

Prin folosirea lucrărilor agricole mecanice precum săpatul, prașila manuală sau mecanică, cositul manual sau mecanic, se pot întâmpina următoarele dezavantaje la ambrozie:

 • atunci când tulpina rămâne la 5cm, planta poate să înflorească din nou
 • se pot alimina alte plante din jurul acesteia.

Această metodă prezintă și câteva avantaje, precum:

 • tehnica este rapidă și ecologică și are mai mult efect pozitiv atunci când se efectuează înaintea înfloririi
 • se pot folosi utilaje mecanice
 • există șanse mari de succes atunci când tăierile sunt frecvente.

În ceea ce privește erbicidarea, metoda prezintă următoarele dezavantaje:

 • are un impact negativ asupra sănătății umane
 • erbicedele pot afecta și culturile din jurul ambroziei
 • erbicidarea trebuie efectuată în repetate rânduri pentru un rezultat optim.

Avantajele acestei metode sunt:

 • în culturile de graminee are un efect foarte bun
 • se pot folosi mijloacele combinate de control constând în reunirea celor mecanice şi chimice.

Ambrozia se dezvoltă cu precădere în lungul zonelor comerciale sau industriale. Se recomandă cosirea repetată, executată lunar în perioada iulie – septembrie.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.