Cuvântul Septembrie își are originea din limba latină, din september care înseamnă a șaptea lună a calendarului roman, făcând trimitere, bineînțeles, la cifra șapte.

Această lună mai este cunoscută cu denumirile populare de Răpciune care poate fi tradus drept „șterpeleală”, referindu-se la momentul în care se culege via, dar și Vinicer, un cuvând care în slava veche însemna vie.

În tradiția populară, luna septembrie este cunoscută drept prima lună de toamnă, în care se culeg viile și se produce vinul. Este a noua lună din calendarul Gregorian și momentul în care fermierii culeg roadele de peste an.

Calendar popular 1 – 15 septembrie

Luna septembrie era un bun indicator al prognozei meteo pentru următoarele luni. Tradiția spune astfel:

 • dacă în septembrie este cald, atunci octombrie va fi rece şi umed
 • dacă în septembrie tună, în februarie va fi zăpadă multă şi anul va fi mănos
 • dacă în septembrie înfloresc scaieţii, va fi toamnă frumoasă
 • dacă în septembrie rândunelele pleacă devreme, va fi iarnă timpurie.

1 septembrie – este prăznuit Sfântul Simion Stâlpnicul și începe noul an bisericesc. De asemenea, la această dată începe culesul merelor, nu se taie nimic și nu se muncește pentru roada pământului, ca apărare a livezilor de dăunători, a caselor de cutremure sau foc, a oamenilor de boli şi primejdii.

Despre prima zi de toamnă, se spune că așa cum este ziua, aşa va fi anul: dacă plouă dimineaţa, primăvara va fi ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă toată ziua, va fi an ploios, dacă este soare, va fi an secetos; vreme posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunţă toamnă lungă.

4 septembrie – Vavula (Sfântul Sfinţit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei, protector al animalelor). În această zi nu se muncește pentru a avea noroc la vite.

5 septembrie – Nunta Şoarecilor (Sf. Prooroc Zaharia). Această zi se ține pentru a fi apărată casa şi recolta de şoareci.

6 septembrie – Ciuda lui Arhanghel (Minunea Sf. Arh. Mihail în Colose). În această zi oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni ca să nu fie supărați tot anul. De asemenea, nu se coase și nu se muncește pentru protecţia animalelor, a recoltei, şi să nu fie sfadă în casă.

7 septembrie – Cercurile Sfintei Marii celei Mici (Ante-prăznuirea Naşterii Maicii Domnului). Această perioadă se ține ca protecţie a copiilor de arsuri, a oamenilor de lovituri, dureri, pagube.

8 septembrie – Sfânta Măria Mică (Naşterea Maicii Domnului). Evenimentul marchează sfârșitul verii și începutul toamnei și momentul în care se schimbă pălăria pe căciulă și în care rândunelele încep să migreze.

9 septembrie – Stoborul, Circovii Sântă-Măriei Mici (Sf. şi Drepţii dumnezeeşti Părinţi Ioachim şi Ana). În această zi nu se lucrează că-i pericol de lovituri.

13 septembrie – Ziua Ursului (Înaintea prăznuirea Înălţării Sfintei Cruci). În această zi se spune că se împerechează urșii și că nu se mulg vacile.

14 septembrie – Ziua Crucii, Cârstovul Viilor, Ziua Şarpelui, Moşii (Înălţarea Sfintei Cruci). Ziua în care“se închide pământul”(gângăniile şi târâtoarele vor rămâne în pământ până la Alexii, 17 martie). Ultima zi în care se culeg plantele de leac. Nu se taie lemne să nu vină şerpi în casă, nu se consumă alimente cu “cruce” sau “cap”( usturoi, nucă, peşte, prună, varză).

Ziua Crucii este o mare sărbătoare creștină, marcată cu cruce roșie în calendar. De asemenea, în această zi începe culesul viilor, se fac pomeni la casele cu copii sau la săraci și se postește pentru vindecare de boli şi spor la vie.

15 septembrie – Sfântul Macovei, Nechita cel Nebun (Sf. Nechita). Această zi se ţine ca apărare de boli, nebuneli şi ca să fie păsările apărate de ulii.

Calendar popular 15 – 30 septembrie

17 septembrie – Sfânta Sofia. Dacă încă nu au plecat păsările până la această dată, atunci iarna va fi caldă înainte de Crăciun.

22 septembrie – Măcinica Foca (Sf. Sfinţit Mc. Foca, apărător de rele şi durere). Această zi se ține pentru a ne apăra de foc.

23 septembrie – Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul; echinocţiul de toamnă.

24 septembrie – Teclele Berbecilor (Sf. Întâia Mc. Tecla). O zi care se ține pentru apărarea oilor şi berbecilor de lupi şi a casei de foc.

26-28 septembrie – Berbecarii, Filipii (Adormirea Sfântul Ioan Evanghelistul). În această perioadă nu se coase, nu se împunge în piele, nu se macină, nu se mătură, nu se dă împrumut din casă lucruri sau foc ca să nu facă lupii pagube.

28 septembrie – Haritonul (Sf. Hariton Mărturisitorul). Această zi o țin femeile ca să fie apărate de primejdii și boli.

29 septembrie –  Mioi, Vara lui Mioi, Sân- Mihai, Nunta Oilor, Năpustitul Berbecilor, Arieţii. Conform tradiției, urmează o perioadă mai caldă pentru a ajuta întârziații care n-au strâns încă recolta, numită Vara lui Mioi. De asemenea, se slobozesc berbecii (arieţii) la oi pentru împerechere.

30 septembrie – Berbecii (Sf. Mc. Grigorie Luminătorul). Se ține pentru a fi apărați de lupi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Descoperă