Descoperă

Câte calorii au sarmalele? Ce spun specialiștii despre cea mai îndrăgită rețetă tradițională

Câte calorii au sarmalele Ce spun specialiștii despre cea mai îndrăgită rețetă tradițională
sarmale, masa de Crăciun

Sarmalele sunt un preparat originar din Turcia, însă rulourile de varză murată cu orez și carne au ajuns de nelipsit pe de mesele românilor. Deși, stilul turcesc al sarmalelor cere folosirea cărnii de vită, în România, de cele mai multe ori, sarmalele se fac cu carne de porc.

Sarmalele cu carne în foi de varză, un preparat complex în viziunea specialiștilor

Deși, de cele mai multe ori, românii asociează sarmalele cu masa de sărbătoare, acestea reprezintă un aliment complex datorită combinării ingredientelor. Astfel, proteinele sunt oferite de carne, carbohidrații de orez, iar fibrele de foile de varză.

Practic, sarmalele ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie, deși, viziunea asupra sarmalelor din punct de vedere caloric nu este tocmai bună. Totuși, nu sarmalele în sine reprezintă o problemă, ci combinarea acestora cu alte alimente.

Specialiștii recomandă să consumăm cu măsură orice aliment, nu doar sarmalele, însă, cel mai important este să nu facem exces de carbohidrați atunci când le combinăm cu pâine, sau de grăsimi atunci când adăugăm smântână. De asemenea, un alt factor important este cantitatea de sare. Foile de varză murate sunt deja destul de sărate, motiv pentru care nu este necesară adăugarea unei cantități mari de sare în compoziție.

Câte calorii au sarmalele?

Conform specialiștilor, la 100 de grame de sarmale cu carne de porc, aportul este de 189 de calorii. Sarmalele din carne de pui sau vită au un aport de 87 de calorii/100 grame, iar cele din carne de curcan – 115 calorii/100 grame. Porția recomandată de specialiști este de 4 bucăți, alături de o lingură de varză și o bucată de mămăligă (cât o felie de pâine).

În privința altor preparate delicioase de la masa de Crăciun, numărul de calorii nu este deloc nesemnificativ. Cârnații conțin 350 de calorii pe suta de grame, iar o singură lingură de salată de boeuf conține o sută de calorii. Zece bucăți de slănină, împreună cu o felie de pâine conțin 210 calorii.

Unul dintre cele mai calorice alimente de pe masa de Crăciun sau de Paște este cozonacul, o singură felie având 300 de calorii, În aceeași situație se află și caltaboșul, având un aport de 300 de calorii pentru suta de grame.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă