Cactusul de Crăciun va fi plin de flori daca urmati cateva sfaturi simple

25.11.2020
Cactusul de Crăciun va fi plin de flori daca urmati cateva sfaturi simple

Zygocactus-Schlumbergia, numită și cactusul de Crăciun sau Crăciunița, este o plantă foarte populară în România. Ea înflorește doar iarna, de unde și numele, iar florile sale pot fi albe, roz, roșii, violet, galbene sau chiar aurii.

Dacă și tu vrei să aduci una în casă, iată tot ce trebuie să știi despre această plantă încântătoare.

Cactusul de Crăciun se poate înmulți pe toată perioada anului

Te vei bucura de cele mai multe rezultate dacă vei face acest lucru în primăvară (martie-aprilie). Înmulțirea sa se face prin fragmente de tulpini, care sunt lăsate câteva ore la uscat înainte de a fi plantate în alt ghiveci.

Nu are pretenții prea mari legate de sol, însă e bine ca acesta să fie drenat ușor. Dacă nu vei face acest lucru, apa se poate strânge la suprafață, iar înflorirea poate fi diminuată sau nu mai are loc.

În timpul verii, dacă e foarte cald afară, Crăciunița se poate uda abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze. În rest, o poți uda doar când pământul se usucă puțin la suprafață – de obicei o dată pe săptămână. Se recomandă o pauză de o lună după terminarea florilor.

În cazul în care udarea florii s-a făcut în mod necorespunzător, pământul de la suprafață poate mucegăii. În acest caz, stratul respectiv se va îndepărta și se va înlocui cu unul uscat, iar udările se vor face mai rar.

Dacă planta își pierde florile repede, acestea căzând chiar și la cea mai delicată atingere, cel mai probabil îi lipsesc elementele nutritive. De aceea, e bine ca pământul să fie fertilizat din când în când cu un produs bogat în potasiu.

Planta trebuie să fie păstrată la lumină naturală, departe de sursele de căldură (calorifer, aparat de aer condiționat), însă aceasta nu ar trebui să fie foarte puternică. De asemenea, ar trebui să stea într-un mediu umed. Cel mai simplu este să pui lângă ghiveci un pahar de apă care, prin evaporare, va oferi puțină umiditate aerului.

O altă nevoie esențială a acestei plante este solul special preparat pentru cactuși. O altă soluție este să combini pământ de grădină și nisip, în straturi.

Pentru că planta să înflorească în perioada sărbătorilor de iarnă, impune-i o perioadă de repaus, udând solul doar parțial. Redu cantitatea de apă pe parcursul lunii octombrie și reia udarea lui normală în noiembrie. Ține cactusul de Crăciun cel puțin 14 ore la întuneric absolut, vreme de două-trei zile, până când mugurii încep să se formeze.

Aproape incredibil de crezut ca exista cactus fara spini si mai ales ca nici soarele nu-i place, numai apa. Dar va spunem ca exista, si este vorba despre cactusul de craciun.

Se numeste astfel pentru ca deobicei infloreste de craciun sau toamna tarzie. O floare ingijita corespunzator, decoreaza frumos orice locuinta, dar cactusul de craciun nu infloreste des, de asta trebuie respectate unele reguli in privinta ingijirii lor.

Azi va aratam cum trebuie ingrijita aceasta planta, sa o ajutam sa faca multe flori.

Ingrijirea cactusului de craciun

Multi fac greseala de a ingrijii acest cactus ca pe un cactus normal. Acest cactus nu trebuie tinut mult timp intr-o incapere cu aer uscat. Daca il ingrijiti corect, cactusul de craciun va inflori chiar si 15 – 20 de ani.

Pasii ingijirii :

1. Cactusul de craciun nu se simte bine daca este asezat spre sud sau spre vest, deoarece lumina puternica il poate afecta. Temperatura ideala pe tot timpul anului este de 15 grade Celsius.

2. Vara putem sa-l punem afara, pentru ca are nevoie de aer, dar e important sa fie udat in fiecare zi.

3. Cactusul de craciun este o planta pretentioasa, de asta nu trebuie deranjata in timpul germinarii, adica nu trebuie mutata dintr-un loc in altul si nici macar ghiveciul nu trebuie rasucit.

4. Primavara are nevoie de ingrasamant, dar doar jumatatea din cantitatea scrisa pe ambalaj. Vara incep sa-i creasca crengile, iar in aceasta perioada doar la 2 luni trebuie fertilizat. Incepand din septembrie nu mai fertilizam pana in primavara.

5. La sfarsitul lui februarie replantam cactusul, deoarece in perioada aceasta nu mai infloreste. E foarte important ca plantele tinere sa fie replantate in fiecare an, iar cele mai batrane, odata la 5 ani. Trebuie sa alegem un ghiveci lat, dar nu prea inalt.

6. Ghiveciul il vom aseza intr-un loc luminos, dar unde sa nu bata soarele direct pe planta. Udam abundent, asa in putin timp planta se va trezi si va inflori.

Dupa ce incepe sa infloreasca, udam mai rar, si ii gasim un loc mai racoros pana la sfarsitul lunii martie. La sfarsitul lui martie intra in procesul de vegetatie, din aceasta cauza trebuie pus la locul lui obisnuit, luminos, si vom relua sfaturile de mai sus.

Comentarii
 • French Rodica spune:

  Foarte util de stiut. Cat mai multe astfel de articole cu atat mai bine pentru cititori.

  Multumesc pentru oportunitatea de a lasa mesaj (fara inscrieri prelabile si detalii ..).

  • Cristiana Astefanoaiei spune:

   Multumim si noi pentru ca ne urmariti, speram sa venim mereu cu informatii utile pentru cititorii nostri! O zi frumoasa!

 • French Rodica spune:

  Este o reala placer sa citesc sau recitesc articolele dtra. Din nefericire se intampla sa ating ceva(nu stiu ce cheie) si sa vad ca sunt dezabonata. Nu sunt sigura ce pasi (sunt cam in afara domeniului electronic la 70 ani nu pot recupera ce nu s-a invatat niciodata) pot sa fac pentru a ma reabona la situl dtra. Adresa mea de email, newdepartment@yahoo.com

  Ma bucur ca existati si sper sa mai pot citi articolele dtra (fara a apela la alte tipuri ‘media’ ca facebook, etc unde nu sunt si nu voi abonata). Va multumesc ca cititi mesajul meu.

  Cu stima,
  French R

  • Cristiana Astefanoaiei spune:

   Buna ziua, multumim pentru ca ne urmariti, va invitam sa va abonati la notificari accesand butonul cu un clopotel care apare in dreapta jos a ecranului. Daca nu primiti notificarile, puteti intra dumneavoastra direct pe http://www.agromedia.ro pentru a citit cele mai noi articole.

   Sanatate multa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *