Pentru a valorifica cel mai bine producția de animale, la cele mai bune prețuri, specialiștii recomandă alegerea unei rase de suine de carne, cu un conținut redus de grăsime. Deși există peste 350 de rase de porci, doar câteva dintre acestea sunt recunoscute pentru randamentul dat în materie de carne.
Care sunt rasele de porci de carne?
Rasa Pietrain
![rasa pietrain](https://agromedia.ro/wp-content/uploads/2020/11/rasa-pietrain.jpeg)
Această rasă a survenit în urma încrucișării succesive dintre suinele din rasele Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești și este originară din Belgia. Astfel, după jumătatea secolului trecut, rasa a început să fie exportată din fermele belgiene.
Porcul din această rasă are picioarele mai scurte în comparație cu alte exemplare, un trup musculos, corpul cilindric și bine dezvoltat, capul mic și gâtul scurt. Încă de la vârsta de 7 luni, porcii care aparțin acestei rase ating greutatea de 90 de kilograme. O scroafă fată, în medie, 10 purcei, iar randamentul la tăiere este în jur de 80%.
Rasa Landrace
![rasa landrace](https://agromedia.ro/wp-content/uploads/2020/11/rasa-landrace.jpg)
Reprezentând una dintre cele mai mari rase de porci din lume, animalele din rasa Landrace produc bacon de cea mai bună calitate. Originară din Danemarca, rasa Landrace a fost produsă în urma încrucișării dintre porcinele locale cu rase albe. Această rasă a fost adusă în România în 1956.
Porcul din rasa Landrace are corpul de talie mare, dar capul lunguieț și destul de mic în comparație cu restul corpului. Spatele acestui porc este lung și drept, foarte musculos, toracele este arcuit, iar membrele puternice. Corpul este acoperit cu un păr fin, de culoare albă, pielea este fină, de culoare alb-roz. La vârsta de opt luni, exemplarele acestei rase depășesc deja o sută de kilograme.
Rasa Hampshire
![rasa hempshire](https://agromedia.ro/wp-content/uploads/2020/11/rasa-hempshire.jpg)
Suinele din această rasă sunt de talie medie, însă calitatea superioară a carcasei și stratul subțire de grăsime le-au făcut cunoscute în toată lumea. Originară din America, particularitățile rasei Hampshire sunt definite de coloratura trupului porcului, în alb și negru, capul mare cu rât alungit și urechi mici. Scroafele fată, în medie, 9 purcei, ajungând la vârsta de 196 de zile la greutatea de o sută de kilograme de kilograme.
Rasa de porci Marele Alb
![rasa marele alb](https://agromedia.ro/wp-content/uploads/2020/11/rasa-marele-alb.jpeg)
Una dintre cele mai răspândite rase de porci din lume, Marele Alb este originar din Anglia, unde a fost creat pentru producția de carne. Particularitățile rasei constau în urechile ridicate, de culoare albă, pielea alb-rozalie și dimensiunile impresionante. Carnea este de calitate superioară, cu conținut redus de grăsime.
O scroafă poate făta chiar 12 purcei, având un instinct matern foarte bun. Un astfel de porc bine hrănit poate ajunge la greutatea de 120 de kilograme la vârsta de doar opt luni.
Rasa Duroc
![rasa Duroc](https://agromedia.ro/wp-content/uploads/2020/11/rasa-Duroc.jpg)
Această rasă de porci este originară din Statele Unite ale Americii, având spinarea, şalele şi crupa lungi, largi şi bine îmbrăcate în musculatură. . Membrele porcului sunt puternice, cu ongloane rezistente şi unghiul jaretului foarte deschis, iar culoarea este o particularitate, având roaba roșcată, cu păr rar și uneori ondulat.
O scroafă poate făta până la 9 purcei, iar, la maturitate, un exemplar ar acestei rase poate ajunge până la 250 de kilograme. Totuși, stratul de grăsime de sub pielea porcului nu depășește 3 cm, iar procentul de mușchi în carcasă ajunge până la 80%.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!