Un soi de lămâi se vinde la un preț exorbitant și mulți nu își permit să îl cumpere. Se poate găsi în cele mai luxoase restaurante din Franța sau Italia, fiind folosit pentru prepararea de deserturi, salate sau pește.
Fructele se numără printre cele mai hrănitoare alimente, dar ce te faci când el are un preț uriaș? Un soi de lămâi este extrem de scump și se cultivă în orașul Lushnja din Albania.
Soiul „caviar de lămâie” este originar din Australia, iar prețul său nu este accesibil tuturor. Cei care doresc să cumpere, trebuie să scoată din buzunar suma de 87 de euro pe kilogram.
Citrus australasica – specie botanica endemica din Australia, cunoscuta si drept Caviar Lime sau Finger Lime.
Planta se prezinta sub forma unui arbust tepos, foarte decorativ prin florile albe – roze, puternic parfumate.
Fructele sunt extrem de apreciate si au o valoare comerciala mare, fiind tot mai folosite pentru preparate gourmet. Continutul fructului este format din vezicule foarte asemanatoare cu caviarul ca si aspect, de unde si denumirea de „Caviar Lime”. Atunci cand veziculele sunt consumate proaspete, au efectul unei explozii de aromă acidulată efervescentă pe măsură ce sunt mestecate. Sucul este acid, asemănător cu cel al unui lime.
Fructele sunt folosite si la preparearea marmeladelor, limonadelor sau chiar murate. Coaja uscata este folosita drept contiment, datorita aromei puternice.
Alte denumiri comerciale sau populare: Lamai Caviar, Caviar Lime, Finger Lime, Lamaia Caviar, Citrus Caviar
Aceste lămâi sunt cumpărate de proprietarii restaurantelor de lux din Franța și Italia, deși plătesc 87 de euro pentru un singur kilogram. La „lămâia cavier” nu este nevoie de stoarcerea fructului, ci doar se îndepărtează partea cărnoasă. Gustul este puțin mai diferit, dar merită orice bănuț. Se folosește în salate, preparate din pește sau deserturi. Cu toate că recolta există și în Albania, mulți proprietari din țară nu-și permit să cumpere.
Alte alimente extrem de scumpe
Pe lângă lămâie, există mai multe alimente care costă o avere pentru oamenii obișnuiți. O înghețată care se vinde la pahar într-un restaurant din New York costă 1.000 de dolari. El are foiță de aur comestibilă.
Un soi de struguri se vinde la un preț uriaș. Un singur ciorchine din soiul Ruby Roman care conținea 26 de boabe și avea de greutate de 700 de grame s-a vândut la prețul de 1,1 milioane de yeni, echivalentul a 8.400 de dolari.
Un kilogram de ciuperci Matsutake costă 1.000 de dolari. Specia crește în Asia de Est, Europa și America de nord, dar multe persoane nu sunt încântați de gustul lor. Cei mai mulți cumpărători se găsesc în Japonia.