Descoperă

Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica

Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica
Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica

Ouăle vopsite de Paște reprezintă una dintre cele mai importante tradiții ale Învierii. În fiecare an, gospodinele vopsesc ouă, de obicei în culoarea roșie. De-a lungul anilor, odată cu apariția pe piață a vopselurilor chimice, ouăle sunt acum vopsite într-o multitudine de culori.

Ziua în care se vopsesc ouăle de Paște

Conform tradiției religioase, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, adică în ziua de joi de dinainte de Înviere. În 2022, Joia Mare cade pe data de 21 aprilie. Legenda spune că ouăle se vopsesc în roșu pentru că această culoare reprezintă sângele lui Iisus. Persoanele care nu au timp să vopsească ouăle în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare. Cozonacul și pasca se coc în Vinerea Mare.

Potrivit legendei, Fecioara Maria a așezat un coș cu ouă la picioarele lui Iisus, atunci când era răstignit pe cruce. Ouăle s-au înroșit cu sângele Mântuitorului, care, văzând ce s-a întâmplat, a rostit: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Ouăle vopsit de Paște sunt o tradiție foarte importantă, dar și foarte distractivă pentru cei mici. Se spune că ouăle vopsite în culori vesele aduc bucuria primăverii, că ouăle roșii protejează familia, aduc sănătate și țin răul la distanță. Despre ouăle negre se spune că amintesc de cei care nu mai sunt printre noi, iar cele închistrite sunt simbolul lui Iisus Hristos, care a ieșit din mormânt și a înviat precum puiul din găoace.

Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica

Tradiții în ziua de Paște

Ouăle roșii, sfințite la biserică, se îngropau în grădină de către agricultori, pentru a feri recoltele de grindină și piatră. De asemenea, se spune că ouăle roșii de Paște nu se strică tot anul.

În dimineața zilei de Paște, toată familia trebuie să se spele cu apă curată, în care s-a pus un ou roșu. În felul acesta, toți membri familiei vor fi sănătoși și voioși tot anul. Cojile ouălor roșii care s-au mâncat se duc în grădină și se îngroapă sub prima brazdă, pentru o recoltă bogată.

Ouăle roșii nu trebuie să lipsească de pe mesele credincioșilor în ziua de Paște, simbolizând viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul.

Vopsitul ouălor era o activitate pe care oamenii o făceau încă din Antichitate, închinând ouă colorate primăverii, simbolizând revenirea la viață a naturii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă