Laleaua este una dintre cele mai cunoscute și apreciate flori ale primăverii și este regăsită în peste 150 de specii. Deși este originară din Europa de Sud, Asia și Africa de Nord, laleaua s-a acomodat foarte bine în majoritatea regiunilor. Unul dintre motivele pentru care laleaua s-a aclimatizat foarte bine este legat de puținele cerințe față de sol.
Substratul solului trebuie să fie bine lucrat, argilo-nisipos, cu reacție neutră și bogat în humus. Laleaua intră în vegetație primăvară, de obicei în a doua parte a lunii aprilie.
Când se plantează lalelele
Unul dintre cei mai importanți factori pentru plantarea corectă a lalelelor este reprezentat de alegerea bulbilor. Când frunzele lalelelor s-au uscat, bulbii trebuie scoși din pământ, curățați și sortați. Apoi, este necesară o depozitare optimă, în spații aerisite și răcoroase, până vine momentul replantării.
Așadar, la momentul plantării, se sortează bulbii vătămați, uscați, tăiați sau moi. Țesutul bulbului trebuie să fie ferm, neted și tare, fără urme de mucegai. Momentul optim la plantării începe cu perioada 1 octombrie-1 noiembrie, în funcție de condițiile meteorologie.
Terenul trebuie să bine luminat, umbrit doar parțial, cu un sol bine mărunțit pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor. Bulbii se poziționează cu discul în jos, în gropi adânci de 10-12 cm, în rânduri de 15-20 cm cu distanță de 5 cm pe rând. Solul se va uda doar dacă toamna este secetoasă. De asemenea, dacă iarna se anunță geroasă, se poate utiliza un strat de mulcire. Acesta va fi îndepărtat în perioada primăverii pentru a permite florilor să crească.
Plantele vor înflori în perioada martie-mai, în funcție de climă și de specie. Specialiștii recomandă plantarea bulbilor în coșulețe în cazul în care aveți probleme cu rozătoarele.
Plantarea bulbilor în ghiveci
Pentru a avea succes în a planta lalele în ghiveci, trebuie să ne asigurăm că urmăm câșiva pași simpli. Pentru început, trebuie să alegem un ghiveci cu găuri de scurgere și tavă de drenaj. În partea de jos a acestuia este indicată folosirea a 2.5-3 cm de pietriș sau piatră. Apoi, se pune un strat de cinci centimetri de pământ, bine bătătorit, urmând să punem bulbii, cu partea plată în jos.
Bulbii se acoperă cu pământ foarte bine, urmând să adăugăm un strat de doi centimetri de nisip. Temperatura la care ghiveciul trebuie păstrat este de 0-10 grade, timp de 8-10 săptămâni. În această perioadă, laleaua se udă o dată la trei săptămâni. Când florile au crescut la o înălțime de cinci centimetri, trebuie mutate într-un loc călduros.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!