Înălțarea Domnului este a doua cea mai importantă sărbătoare creștină, după Paște. Această sărbătoare nu are dată fixă pentru că se sărbătorește la 40 de zile după Înviere. Conform Scripturii, sărbătoarea reprezintă momentul în care Iisus Hristos S-a Înălțat la ceruri, atunci când era în prezența Apostolilor Săi.

Când pică Înălțarea Domnului în 2022

În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Înălțarea Domnului pe data de 2 iunie. Această sărbătoare se ține mereu într-o zi de Joi, la 40 de zile după Înviere.

Această tradiție vine în urma învățămintelor din Sfânta Scriptură care spun că, la 40 de zile după Înviere, Iisus i-a strâns pe Apostolii Săi, i-a binecuvântat pe fiecare în parte, iar apoi S-a Înălțat la ceruri, să stea de-a dreapta tatălui, așa cum știm și din Crez:

Şi S-a înălţat la ceruri şi șade de-a dreapta Tatălui.

Şi iarăsi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.

Creștinii care sărbătoresc Înălțarea merg la Biserică, fac pomeni pentru cei trecuți în neființă și înroșesc ouă în acea zi. Ouăle se ciocnesc, așa cum se face și în ziua de Paște, însă se folosesc expresiile „Hristos S-a înălțat!”, respectiv „Adevărat S-a înălțat!”.

De asemenea, în această zi, în România se sărbătorește și Ziua Eroilor, conform Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920, un eveniment unde se pomenesc eroii căzuți în front, iar la finalul slujbei clopotele tuturor bisericilor din țară bat pentru comemorarea acestora.

Înălțarea Domnului este un eveniment religios important, încărcat, de-a lungul anilor, de multe tradiții pentru creștini. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se spală haine și nu se muncește câmpul.

După data de 2 iunie, credincioșii se vor pregăti să facă pomenile specifice pentru Moșii de vară care, în 2022, vor cădea pe data de 11 iunie.

Rugăciune puternică spre Domnul Iisus Hristos de Înălțare

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie?

Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă