În anul 2022, postul Sfinților Petru și Pavel va începe pe data de 20 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților și va ține până pe 28 iunie, de ziua Sfinților Apostoli. Dintre cele opt zile de post, trei vor fi cu dezlegare la pește, respectiv în zilele de vineri, 24 iunie, sâmbătă, 25 iunie şi duminică, 26 iunie. Pe lângă dezlegările la pește, postul Sfinților Petru și Pavel este cel mai scurt dintre posturi, fiind considerat și mai ușor de ținut.
În zilele de post creștinii se abțin de la anumite mâncăruri și băuturi, sunt absținenți și se concentrează pe rugăciune și pe faptele bune. De asemenea, în această perioadă nu se fac nunți.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Credincioșii care țin acest post cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.
Sfântul Apostol Petru, numit Simon înainte de întâlnirea cu Mântuitorul, era fratele mai mic al Apostulului Andrei. Acesta avea meseria de pescar din Betsaida, la Marea Galileei. Numele de Petru l-a primit de la însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a uitat la el și i-a spus „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa” (care se traduce ca Petru).
Sfântul Apostol Pavel a fost fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel, un învățat al vremurilor sale. Numele său înainte de întâlnirea cu Iisus era Saul și provenea din Tarsul Ciliciei. Apostolul Pavel era unul dintre rabinii care îi pedepsea pe creștini. Totul s-a schimbat atunci când Mântuitorul i S-a arătat în chip minunat.
În timpul persecuțiilor Împăratului Nero, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost arestați și condamnați la moarte. Sfântul Petru a fost executat prin răstignire pe cruce cu capul în jos.
Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, așa că, în această zi nu se spală și nu se muncește câmpul.
Rugăciune de ziua Apostolilor Petru și Pavel
„Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.
Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.
Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.
Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ.
Amin.”