Luna martie este vestitoarea primăverii, dar și începutul noului an agricol, conform calendarului pe stil vechi. Astfel, începând cu această lună, încep lucrări importante din gospodărie și câmp, asemenea plantării și semănării multor legume. Cele mai importante culturi care se plantează în luna martie sunt ceapa și ustuoiul.
În această lună se mai plantează:
- Între 1 și 10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, mazăre, spanac, salată pentru căpățână
- Între 10 și 20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș
- Între 20 și 30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție timpurie
Înființarea culturii de ceapă
Cultura cepei prin arpagic
Cultura cepei prin arpagic este foarte populară în România, ocupând aproximativ 60-70% din suprafețele cultivate cu ceapă, datorită unei productivități calitative și ridicată. Bulbii de ceapă se păstrează foarte bine peste iarnă.
Perioada cea mai indicată pentru plantarea cepei prin arbagic este până pe 10 martie. Semănatul se face cu 7 rânduri pe strat, distanțate la 15 centimetri, la o adâncime de 1,5-2 centimetri.
Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama)
Acest gen de cultură este capabil să ofere bulbi pentru consum în doar un an, iar cheltuielile sunt mai mici decât în cazul cepei cu arpagic. Cele mai importante lucrări de îngrijire sunt legate distrugerea buruienilor și de evacuarea apei care băltește în zonele joase.
Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă)
Această cultură este mult mai pretențioasă și se extinde pe suprafețe mai mici. Cultura este destinată consumului în stare crudă. Semănatul este un proces care se face în luna martie, însă plantarea răsadurilor se face în intervalul 10-30 mai, manual. Astfel, este nevoie de multă forță de muncă.
Culturi premergătoare
Culturile premergătoare optime pentru ceapă sunt cele care nu lasă în urmă multe buruieni. Așadar, sunt recomandate culturile de ardei, tomate, vinete, varză, castraveți, dovlecei și pepeni. Cele mai nepotrivite culturi premergătoare pentru ceapă sunt mazărea și fasolea.
Temperatură, umiditate, sol
În ceea ce privește temperatura, ceapa nu este foarte pretențioasă. Temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, iar cea optimă este de 18-20 de grade Celsius. Maturarea bulbilor are loc la temperaturi optime de 25-30 de grade Celsius. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90% în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor. Solul trebuie să fie cu textură nisipo-lutoasă, însorit, fertil și cu reacție neutră.
Înființarea culturii de usturoi
Lucrările necesare înființării culturii de primăvară a usturoiului sunt legate atât de pregătirea bulbilor, cât și de plantarea popriu zisă. Mai întâi, bulbii se aleg, iar apoi bulbilii trebuie desprinși din bulb și se sortează în funcție de mărime pentru a f aleși doar cei care au aproximativ 1,5 grame.
Plantarea se face în benzi de câte cinci rânduri, cu o distanță de 20 de centimetri între rânduri și 40-50 de centimetri între benzi. Dacă terenul a fost prășit manual, atunci plantarea se face în rânduri situate la o distanță de 35 de centimetri, iar bulbilii trebuie plantați, pe rând, la o distanță de 6-8 centimetri unul față de altul. După plantare, urmează de întreținere care includ fertilizarea fazială, erbicidarea, prășirea și irigarea solului.
Culturi premergătoare
Cele mai indicate culturi premergătoare usturoiului sunt tomatele, cartoful, vinetele, ardeiul, dovlecelul, castravetele, conopida, varza sau pepenele. Culturile premergătoare nepotrivite sunt fasole, ceapă sau mazăre. De asemenea, se recomandă rotația culturii de usturoi la trei-patru ani.
Temperatură, umiditate, sol
La momentul plantării, dacă bulbii sunt bine înrădăcinați, atunci pot rezista și la temperaturi de -20 de grade Celsius. Bulbii vor începe să vegeteze când temperatura trece de 4 grade Celsius. Usturoiul are nevoie de apă, așa că nivelul de apă din sol pentru cultura de usturoi din câmp trebuie să fie de 80-90%, în perioada de formare a bulbilor trebuie să fie de 70-80%, iar până la maturarea bulbilor, nivelul optim de apă este de 60-70%. Solul trebuie să fie fertil, reavăn, bine drenat și afânat, cu un pH între 6,7-7,8.