Casa și Grădină

Calendarul grădinarului – Ianuarie. Ce se poate lucra în livadă și grădină în prima lună a anului

Calendarul grădinarului - Ianuarie. Ce se poate lucra în livadă și grădină în prima lună a anului
grădină, livadă

Deși luna ianuarie este, de obicei, lipsită de mari operațiuni agricole, există multe lucrări de grădină care se pot face, în special în scopul pregătirii noului sezon. În timpul iernii, grădina sau livada au nevoie de multă îngrijire, mai ales dacă există condiții meteorologice care pot pune în dificultate dezvoltarea armonioasă a plantelor.

Luna ianuarie este perfectă, de asemenea, pentru pregătirea uneltelor și verificarea lor. Trebuie verificate foarfecile, săpăligile, lamele mașinii de tuns, dar și motorul acesteia. Uleiul și filtrele trebuie înlocuite. În plus, toate ghivecele goale pot fi dezinfectate și sortate.

Lucrări în grădina de legume și livezi

Lucrările sunt necesare în funcție de plantele cultivate și de vremea de afară. Spre exemplu, dacă aveți varză creață sau praz, nu trebuie să vă temeți de modul în care ar fi afectate de temperaturile scăzute. Salata trebuie acoperită cu un strat de crengi pentru a o feri de îngheț.

Pe solurile ferite de ger, în prima lună din an se cultivă varza, salata, prazul și țelina. Tot în luna ianuarie, către sfârșitul acesteia, se însămânțează în răsadnița caldă timpurie guliile, salata și conopida.

Calendarul grădinarului - Ianuarie. Ce se poate lucra în livadă și grădină în prima lună a anului

Pentru a proteja pomii fructiferi de crăparea scoarței, atunci când temperatura începe să crească ușor, este necesar să folosiți vopsea de protecție. Pomii fructiferi, cu excepția cireșilor, piersicilor și caișilor pot fi tunși în zilele însorite, cu temperaturi blânde. În cazul pomilor care au fructe cu sâmburele tare, nu se taie mai mult de o cincime din ramuri.

În plus, poți folosi ramurile badului de Crăciun pentru a acoperi pomii și plantele din grădină, în scopul de a le proteja de îngheț. Așadar, crengile bradului, dar și coronițele ornamentale pot fi mărunțite și așezate pe pământul din jurul plantelor.

Lucrări în grădinile ornamentale

În cazul în care ninge mult, zăpada trebuie scuturată de pe crengile coniferelor pentru a evita ruperea acestora. Greutatea cauzată de zăpadă ar putea afecta bunăstarea acestora.

Pentru a proteja gazonul, zăpada îndepărtată de pe aleile din apropiere nu trebuie depozitată pe el. În caz contrar, gazonul nu va mai avea destul aer la dispoziție și se pot forma pete galbene.

Florile trebuie ajutate în sezonul rece, în special împotriva gerului. Specialiștii recomandă folosirea unor straturi protectoare, așa că este necesară verificarea constantă a acestora. Plantele și arbuștii care înfloresc târziu, aproape de toamnă (trandafirii în tufe și cățărătorii) trebuie tunși în zilele călduroase.

Florile care încolțesc în perioada geroasă, cum ar fi primula, gentiana, cerceii doamnei, aconitum, carduncellus trebuie semănate prima dată în recipiente de specialitate și așezate într-o zonă luminoasă. Plantele verzi permanent trebuie hidratate în continuu, dar doar în cazul în care solul este ferit de îngheț. În cazul plantelor verzi permanent care nu se pot planta până toamna, pământul trebuie acoperit pentru a le feri de îngheț.

Plantelor din ghivece care locuiesc în curte trebuie să li se îndepărteze stratul de zăpadă. În plus, este necesar ca acestea să fie verificate permanent pentru a semnala, din timp, prezența dăunătorilor sau a ciupercilor.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.