Casa și Grădină

Calendar agricol octombrie – ce lucrări îi așteaptă pe gospodari în această lună

Calendar agricol octombrie - ce lucrări îi așteaptă pe gospodari în această lună
Calendar agricol octombrie - ce lucrări îi așteaptă pe gospodari în această lună

Luna octombrie, sau Brumărel, așa cum este cunoscută în popor, este o perioadă de tranziție, atât pentru plante, cât și pentru fermieri. Vremea se răcește, ploile sunt mai dese, iar ziua este din ce în ce mai scurtă.

Totuși, asta nu înseamnă că lucrările agricole s-au terminat, din contră. În această lună se pregătește cu sârg terenul pentru următoarele culturi, se recoltează ultimele fructe și legume, se hrănește solul cu îngrășăminte și se fac însămânțările de toamnă.

Lucrări în octombrie în pomicultură și viticultură

În pomicultură, octombrie este o perioadă foarte importantă, deoarece se pot planta noi pomi fructiferi începând cu a doua parte a lunii. De asemenea, se recoltează ultimele fructe, precum merele, perele și gutuile.

După ce s-au recoltat toate fructele, este important ca pomii să fie curățați chiar și de poamele stricare pentru a începe tratamentele de toamnă care au scopul de a proteja copacul de boli și de dăunători în perioada iernii.

Astfel, următoarele roade nu vor fi afectate de boli sau de dăunători, iar pomul va rămâne sănătos.

În viticultură, se recoltează strugurii rămași, și se încep schemele de tratament cu îngrășământ pentru vița de vie, în special în ceea ce privește fertilizatorul cu fosfor și potasiu.

Legumicultura și lucrările la câmp

În luna octombrie se recoltează varza și ultimele rădăcinoase, dar și dovleacul pentru copt. După ce s-au recoltat ultimele produse, se adună resturile vegetale și se tranformă în compost.

Se poate planta salata pentru iarnă, ceapa și spanacul pentru primăvară.

La câmp, se termină recoltarea porumbului, sfeclei de zahăr, tutunului și cartofilor. După această operațiune, fermierii trec la executarea aratului de toamnă, la adâncime de 20-22 cm. De asemenea, se introduc îngrășămintele, fie în timpul arăturii, fie la suprafață.

Urmează însămânțările de toamnă, până la data de 10 octombrie și se pregătesc spațiile de depozitare pentru cartofi, sfecla furajeră și porumb. Se tratează semințele de cereale contra bolilor și dăunătorilor.

În luna octombrie sunt 4 sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Acestea sunt: 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 14 octombrie Sfânta Cuvioasă Parascheva, 26 octombrie – Sfântul Mucenic Dimitrie și 27 octombrie – Sfântul Dimitrie Basarabov.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.