Descoperă

Buna Vestire Cruce Roșie – Ce NU AI voie să faci

Buna Vestire Cruce Roșie - Ce NU AI voie să faci
Buna Vestire Cruce Roșie - Ce NU AI voie să faci

Pe data de 25 martie se sărbătorește Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie, zi care marchează momentul în care Fecioara Maria a aflat de la Sfântul Arhanghel Gavriil că va purta în pântece pe Mântuitorul Iisus. Potrivit Bibliei, Sfântul Arhanghel Gavriil îi spune Fecioarei Maria „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).

„Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?” (Luca 1, 28) şi Arhanghelul Gavriil, văzând-o pe dânsa aşa de tulburată, i-a liniştit sufletul spunând: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema” (Luca 1, 30-32).

Tradiții de Buna Vestire – Ce NU AI voie să faci

Tradițiile străvechi ne spun despre faptul că ziua Bunei Vestiri trebuie să ne găsească veseli, cu inima deschisă, evitând cu orice preț certurile și discuțiile urâte cu cei din jur. În mod contrat, această stare negativă ne va urmări tot anul.

De Buna Vestire, credincioșii nu trebuie să împartă produse de origine animală, având în vedere că ne aflăm în perioada Postului Paștelui. Astfel, cei care vor să dea de pomană de Buna Vestire trebuie să țină cont de faptul că nu pot împărți preparate care conțin lapte, carne sau ouă. În schimb, preparatele din pește sunt permise, având în vedere că este o zi pentru care Biserica acordă dezlegare. De asemenea, de Buna Vestire sau Blagoveştenie este bine ca familiile celor adormiţi să dea de pomană colivă, colaci şi alte alimente de post. Totodată, din pachet nu trebuie să lipsească o lumânare, mai ales în cazul celor care s-au stins fără lumină la căpătâi.

Fetele care vor să-și găsească ursitul și să se mărite, trebuie să asculte de câte ori cântă cucul. În cazul în care îi pune o întrebare cucului, iar acesta nu răspunde, înseamnă că nu se vor mărita în acel an.

Gospodarii nu trebuie să se îmbrace cu haine murdare, ci să fie pregătiți cu veșminte proaspte și curate, mâncați și plini de voie bună. Se spune, de asemenea, că de Buna Vestire nu trebuie să se doarmă în timpul zilei, pentru a nu fi obosiți tot anul.

Gospodinele pun apă, pâine și fac un foc în curte pentru a oferi îngerilor care vin să protejeze casa căldură și hrană. Toate obiectele vechi care nu mai au folos în gospodărie trebuie strânse și arse.

Obiceiurile din Bucovina ne învață că în această zi nu se pun ouă la cloșcă pentru că vor ieși cu două capete și patru picioare. Astăzi se poate ara, însă nu se poate semăna pentru a nu permite păsărilor să mănânce boabele de sub brazdă.

Dezlegarea la pește

O tradiție creștină foarte importantă de Buna Vestire este legată de dezlegarea la pește. Fiind în postul Paștelui, ziua de azi permite credincioșilor să consume pește. Această tradiție vine din urma învățămintelor conform cărora Iisus a mâncat pește după Înviere: ”După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat”.

Peștele este un simbol important pentru creștini, deoarece atunci când aceștia erau prigoniți, puneau simbolul peștelui pe case sau porți pentru a se recunoaște între ei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă