Broccoli poartă denumirea oficială de Brassica oleracea și este o legumă care a început să fie consumată de români de maxim 15 ani. Ceea ce face această legumă specială este faptul că este pe primul loc în topul legumelor sănătoase, datorită valorilor nutriționale.
Broccoli are mai multe vitamine și minerale decât spacul, varza de Bruxelles, morcovii sau sparanghelul. În România, cultura de broccoli nu se regăsește la scară largă, cei mai mari producători din lume fiind China și India.
Broccoli – descriere și plantare
Broccoli face parte din familia brasicaceelor (Cruciferae), fiind foarte aproape de conopidă, ca cerințe și dezvoltare. Perioada optimă pentru înființarea culturii este fie primăvara, fie toamna, în câmp sau spații protejate, prin răsad.
În România, cea mai practicată metodă de plantare este prin răsad. În câmp, broccoli se poate planta fie primăvara, cu plantare în perioada 20-25 aprilie și răsad semănat în 5-10 martie, fie vara, cu plantarea răsadului în luna iunie și răsad semănat între 1 și 10 mai.
Pentru a obține cele mai optime răsaduri, specialiștii recomandă să folosiți 4-5 grame de sămânță/mp sau 0,3/0,35 kg pentru a obține răsad pentru un hectar.
Cultura timpurie de broccoli necesită o distanță de plantare de 70-75/25-30 cm, iar cea târzie de 70-75/25-35 cm. După plantare, cultura necesită o udare.
Teperatura optimă de germinare este de 15 grade Celsius pentru germinarea la 10 zile sau de 25 de grade Celsius pentru germinarea în 5 zile. Temperatura minimă pe care o suportă este de 4 grade Celsius, iar cea maximă este de 34 de grade Celsius.
Cultura de broccoli are nevoie de lumină, de soluri mijlocii-ușoare, fertile, bine drenate și afânate. Pentru o cultură bogată, se recomandă folosirea unui sistem de irigare prin picurare.
Una dintre cele mai importante lucrări de întreținere a culturii de broccoli este protejarea inflorescenței. Recoltarea se efectuează atunci când bobocii florali încă nu s-au deschis, când inflorescențele sunt compacte, la aproxmativ 70-90 de zile de la plantare.
Broccoli – Boli și dăunători
Despre cultura de broccoli se spune că ar trebui să fie organică, prin excelență. Soluția cea mai bună pentru a asigura o cultură de broccoli neafectată de boli și dăunători constă în prevenție.
Astfel, trebuie să acordăm o atenție specială pregătirii solului înainte de plantare și eliminării buruienilor. Cele mai periculoase boli sunt nervațiunea neagră a frunzelor, hernia rădăcinilor, mana verzei.
Cei mai des întâlniți dăunători sunt păduchele verde și cenușiu, musculița albă de seră, molia verzei, buha verzei, puricii de pământ, limaxul cenușiu și coropișnița.
Proprietăți nutritive
Broccoli este bogat în proteine, hidrați de carbon, săruri de calciu, vitaminele A, B, C, având numeroase beneficii pentru sănătate atunci când este consumat frecvent.
Consumul de broccoli detoxifiează organismul, având și efect anticancerigen, întârind sistemul imunitar și protejând sistemul digestiv. Broccoli poate ajuta la lupta împotriva răcelilor, având mai multă vitamina C decât portocalele.