Rădăcina de țelină este nelipsită din casele românilor, fiind unul dintre ingredientele care ajută la prepararea mult iubitei ciorbe, un preparat tradițional des întâlnit pe mesele tuturor familiilor.
Rădăcina de țelină este extrem de sănătoasă
Există mai multe moduri în care putem folosi consuma rădăcina de țelină, atât în preparatele culinare, cum ar fi supe, ciorbe și în salate, cât și în sucurile proaspete, fiind foarte sănătoasă și hrănitoare. În sezonul rece, țelina este recomandată datorită conținutului de vitamine și minerale.
Într-o sută de grame de țelină, regăsim:
- 14 kcal;
- 0,69 g proteine;
- 0,17 g lipide;
- 2,97 g carbohidrati;
- 1,6 g fibre.
Conținutul de vitamina C susține și întărește sistemul imunitar, atacând radicalii liberi atât de periculoși care provoacă unele dintre cele mai grele boli. De asemenea, țelina conține fibre, ajutând la o bună funcționare a sistemului digestiv și la susținerea întregului metabolism.
Țelina mai conține și o serie de vitamine din complexul B, precum B1, B2, B3, B5 și B6, fiind de mare ajutor pentru persoanele apatice, fără energie. Ajută la o mai bună asimilare a calciului, datorită conținutului de vitamina K, prin direcționarea calciului în oase, nepermițând depunerea acestuia în artere sau în valvele inimii.
Datorită conținutului de potasiu, țelina este de mare ajutor la reglarea tensiunii arteriale, protejând, astfel, inima. Atenție! Nu consumați cantități mari de țelină dacă aveți tensiunea arterială prea mică, o va scădea și mai tare.
De asemenea, țelina conține și fosfor, întărind sănătatea oaselor și prevenind osteoporoza.
Suc de rădăcină de țelină – Preparare și beneficii
Sucul de rădăcină de țelină se prepară foarte ușor, curățând coaja acesteia, tăind-o în bucățele mai mici și folosind fie un storcător de fructe, fie un blender. Se pot adăuga și alte legume sau fructe, cum ar fi morcovul, lămâia sau sfecla roșie. Se pot consuma între 50 și 100 de ml de suc pe zi, împărțit în trei porții egale, timp de 15 – 20 de zile.
Ce beneficii are sucul de țelină
Efect antiinflamator – compușii bioactivi din țelină, asemenea apigeninei, reduc inflamațiile din organism.
Controlează tensiunea arterială – datorită conținutului de ftalide care ajută la relaxarea pereților arteriali și favorizează un mai bun flux sanguin, țelina ajută la controlarea tensiunii arteriale.
Susține sănătatea sistemului cardiovascular – principala cauză a apariției bolilor cardiovasculare sunt stresul oxidativ și iflamațiile, iar consumul de țelină susține sistemul cardiovascular, atât prin conținutul de antioxidanți, cât și prin efectele benefice asupra tensiunii arteriale.
Nu provoacă fluctuații ale glicemiei – țelina are un conținut foarte mic de carbohidrați, ajutând, astfel, la controlul glicemic. În plus, întârzie absorbția glucozei provenite din alte alimente, datorită conținutului mare de fibre.
Te scapă de insomnie – mineralale alcaline regăsite în rădăcina de țelină ajută la susținerea sistemului nervos.