Prăjiturile de casă sunt cele mai bune deserturi de pus pe masă, la orice sărbătoare. Gustul inconfundabil care ne aduce aminte de copilărie și ingredientele curate sunt perfecte pentru această perioadă a anului.
Deși unele persoane se tem să încerce unele dintre acestea, nu toate prăjiturile de casă au o rețetă greu de urmat. Vă prezentăm o variantă de prăjitură Floare de colț, foarte ușor de făcut și cu ingrediente simple.
Floare de Colț – Ingrediente
Pentru blat, veți avea nevoie de:
- 6 ouă
- 4 linguri făină
- 3 linguri cacao
- 6 linguri zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
Pentru bezeaua de cocos, veți avea nevoie de:
- 4 albușuri
- 6 linguri de zahăr
- 120 grame de cocos
Pentru cremă, veți avea nevoie de:
- 4 gălbenușuri
5 linguri zahăr - 40 g amidon alimentar
- 300 ml lapte
- esență de vanilie
- 200 grame de unt (80%) la temperatura camerei
- 1 compot ananas
- 200 ml frișcă lichidă ținută la rece
- 50 g ciocolată albă pentru decor
Cum se prepară prăjitura Floare de colț
Pentru început, ne vom ocupa de blatul de cacao. Într-un bol încăpător, se mixează bine albușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până devin tari și lucioase.
Apoi, se adaugă gălbenușurile, făina, praful de copt și cacao, amestecându-se ușor, cu mișcări largi, cu o spatulă, până amestecul este omogen. Compoziția se nivelează bine într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie.
Tava se pune în cuptor, la 180 grade Celsius, în jur de 15 minute.
Între timp, ne ocupăm de bezeaua de cocos. Albușurile se mixează bine, adăugând zahăr, puțin câte puțin, până devin tari și lucioase. Apoi, se adaugă și cocosul, amestecând încet, cu o spatulă.
Bezeaua se adaugă peste blatul de cacao, iar prăjitura se pune la cuptor pentru încă 10 -15 minute.
Pentru cremă, vom dizolva, întâi, amidonul în lapte rece. Apoi, mixăm gălbenușurile alături de zahăr, urmând să adăugăm și laptele cu amidon. Compoziția se pune într-o cratiță, la foc mic, amestecând constant până începe să se îngroașe.
După ce crema s-a îngroșat, luăm cratița de pe foc și adăugăm esența de vanilie. Lăsăm crema la răcit, acoprerind cu folie alimentară chiar pe suprafața ei pentru a evita formarea crustei.
Când crema s-a răcit, mixăm untul la temperatura camerei puțin până devine cremos, apoi începem să adăugăm câte o lingură din crema răcită. Bucățile de ananas bine scurse se taie în bucățele potrivite și se încorporează în cremă.
Urmează să adăugăm și crema în tavă, peste bezeaua de cocos, apoi frișca bătută tare. Puteți decora cu ciocolată albă rasă, cu fulgi de cocos, cacao sau zahăr pudră.
Prăjitura se ține le frigider cel puțin două ore înainte de a fi servită.