Armurariu este o plantă medicinală cunoscută din cele mai vechi timpuri. Există dovezi că planta a fost folosită acum 2.000 de ani de către medicul si botanistul grec Dioscorides.
Armurariu conține o mare cantitate de silimarină
Armurariul este o plantă erbacee, anuală sau bianală. Planta face parte din familia Asteraceae și poartă denumirea oficială de Silybum marianum, fiind originară din zona mediteraneană. Din aceeași familie mai fac parte și floarea soarelui și margaretele.
Planta este cunoscută datorită beneficiilor sale pentru sănătate, în special pentru sănătatea ficatului, fiind folosită în tratarea multor afecțiuni hepatice precum ciroza, icterul și hepatita, dar și problemelor vezicii biliare.
Ceea ce face planta atât de benefică pentru sănătate este conținutul de anumite ingrediente active, adică un grup de compuși vegetali cunoscuți la nivel colectiv sub numele de silimarină.
Silimarina are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii, iar armurariu conține o mare cantitate din acești compuși (65–80%). Silimarina protejează celulele hepatice împotriva stresului oxidativ, stimulează secreția biliară și contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Armurariul mai conține:
- beta-caroten,
- acid fumaric,
- silibină,
- silicristină,
- silidianină,
- acizi grași,
- calciu,
- fosfor,
- potasiu,
- mangan,
- seleniu,
- zinc.
Beneficiile și proprietățile armurariului
Protejează ficatul
Armurariu poate fi considerat un tratament complementar în cazul anumitor afecțiuni precum boala hepatica alcoolică, steatoza non-alcoolica, hepatita. De asemenea, planta medicinală poate proteja ficatul de toxine precum amatoxina.
Reduce colesterolul
Nivelul mărit de colesterol poate duce la boli cardiace serioase. Unele studii demonstrează că armurariul poate reduce nivelul colesterolului rău.
Menținea fermitatea pielii
Silimarina din armurariu este un aliat al pielii, tratând simptomele afecțiunilor pielii, datorită efectelor antioxidante și anti-îmbătrânire. Astfel, poate fi administrat ca supliment alimentar sau adjuvant în tratarea acneei.
Luptă contra kilogramelor în plus
Silimarina poate provoca scăderea în greutate, însă acest aspect trebuie discutat cu medicul de specialitate.
Reduce rezistența la insulină
Silimarina regăsită în armurariu ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, armurariu poate fi utilizat ca tratament complementar pentru persoanele care suferă de diabet tip 2.
Protector al sistemul osos – previne osteoporoza
Armurariul testat experimental și pe animale stimulează mineralizarea oaselor, ajutând astfel persoanele care pierd densitatea osoasă, efect cauzat de osteoporoză.
Susține sistemul imunitar
Silimarina are efecte imunomodulatoare, ceea ce înseamnă că protejează și susține sistemul imunitar. Astfel, protejează organismul de infecții, având abilitatea de a reduce inflamația cronică provocată de sistemul imunitar.
Cum se poate administra armurariul
Planta se poate administra sub formă de:
- infuzie – se folosește o linguriță de fructe proaspete, mărunțite, la 250ml de apă. Se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două căni înainte de masă.
- pulbere – se obține prin măcinarea fructelor de ciulin. Se poate consuma de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă, astfel: se administrează un vârf de cuțit de pulbere, apoi se bea un pahar cu apă.
- tinctură – se folosesc 50g de fructe de armurariu, în combinație cu 250 ml de alcool pur cu o concentrație de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de zece zile, la temperatura camerei, într-un vas închis ermetic. După această perioadă se strecoară prin tifon și se administrează 10-15 picături înainte de fiecare masă, timp de 20 de zile, pentru o cură completă.
- cataplasmă – se umezește pulberea de armurariu cu apă caldă și se utilizează cutanat, tratând afecțiunile pielii.
În România, armurariul crește sălbatic în zona câmpiei Dobrogei.