Rețete

Ardei gras la borcan pentru iarnă, rețeta perfectă pentru ciorbe și tocănițe

Ardei gras la borcan pentru iarnă, rețeta perfectă pentru ciorbe și tocănițe
Ardei gras la borcan pentru iarnă, rețeta perfectă pentru ciorbe și tocănițe

Ardeii grași mult legume foarte importante pentru preparatele culinare tradiționale. Aceștia oferă un gust special mâncărurilor și sunt bogați în vitamine.

Tocmai de aceea, în timpul sezonului rece, multe dintre gospodine folosesc ardeii grași pe care i-au conservat la finalul verii, atunci când erau în plin sezon.

Rețetă ardei gras pentru iarnă

Ardei în sos de roșii

Ardeii se spală și se opăresc cu apă sărată (o lingură de sare la un litru de apă), timp de 3 sau 4 minute, până se înmoaie. Apoi, se pun la uscat pe șervețele.

După ce s-au uscat, se așează în borcane, alături de fâşii de hrean și se completează cu suc de roșii crud, iar deasupra se pune o tulpină sau două de ţelină.

După ce s-a înfiletat capacul, borcanele se pun la fiert la bain-marie timp de 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Apoi, se lasă să se usuce în voie, urmând să poate fi consumați timp de doi ani.

Ardei în sare

Urmând rețeta de mai sus, ardeii se pun la opărit în apă cu sare. Următorul pas este foarte important: ardeii trebuie să se usuce foarte bine înainte de a continua rețeta.

Se sărează cu sare pentru murături, se așează unul peste altul, urmând să se pună în borcane, alături de și mai multă sare, cât să fie complet acoperiți. În această variantă pot rezista și doi ani, însă trebuie desărați în apă rece înainte de a fi gătiți.

Ardei în saramură

Una dintre variantele oferite de gospodine pentru conservarea ardeilor este în saramură. Aceștia se spală, se taie pe jumătate sau la mărimea dorită și se curăță bine de semințe.

Bucățile de ardei se așează în borcane, alături de fâşii de hrean şi tulpini de ţelină. Pentru saramură, folosiți o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă.

Umpleți borcanul cu saramură, înfiletați bine capacul și fierbeți la bain-marie în jur de 30 de minute după ce a dat în clocot. Pentru răcire, acoperiți bine borcanele cu pături groase, pentru a se produce cât mai lent. Înainte de utilizare, desărați ardeii în apă rece.

Ardei gras la borcan pentru iarnă, rețeta perfectă pentru ciorbe și tocănițe

Alte variante de conservare a ardeilor

Ardei în oțet

Pentru a folosi această modalitate, trebuie să pregătiți oțetul (la un litru de oțet, se folosește o lingură de sare și una de zahăr). Pentru trei kilograme de ardei, se folosește un litru de oțet, iar ardeii trebuie să fie foarte bine acoperiți de lichid.

Ardeii se lasă la marinat în oțet timp de o zi, urmând să-și lase multă zeamă. După această perioadă se scot și se așează în borcane, alături de câteva fâşii de hrean şi tulpini de ţelină și de lichidul în care au stat.

După înfiletare, borcanele nu necesită sterilizare, doar depozitarea într-un loc întunecat şi răcoros.

Ardei uscați

Chiar dacă nu sunt puși la borcan, ardeii grași se pot usca. Aceștia se pun pe o ață, cu ajutorul unui ac. Apoi, sforile se așează la loc ferit de ploaie, însă foarte bine aerisit.

Înainte de folosire, ardeii se pun la hidratat, în apă, timp de cel puțin 12 ore.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete