Descoperă

Acest aliment este foarte periculos atunci când este consumat vara. Specialiștii avertizează: „Nu se lasă pe masă!”

Acest aliment este foarte periculos atunci când este consumat vara. Specialiștii avertizează: "Nu se lasă pe masă!"
Acest aliment este foarte periculos atunci când este consumat vara. Specialiștii avertizează: "Nu se lasă pe masă!"

În timpul verii, alimentele se alterează mult mai rapid și, deși poate că și-au păstrat aspectul, ascund multe bacterii periculoase care ne pot pune în pericol sănătatea.

Tocmai de aceea, este important, în special atunci când sunteți în vacanță, să vă menajați și să aveți mare grijă la produsele pe care le consumați, mai ales atunci când vine vorba despre mesele pe care nu le gătiți singuri.

Care este cea mai des întâlnită boală a verii

Medicul infecționist Ruxandra Moroti, a declarat pentru voxbiz.ro că entorocolita este o afecțiune des întâlnită pe parcusul sezonului cald, iar cauzele acesteia pot fi și bacteriile din alimente. De asemenea, nici toxiinfecțiile alimentare nu sunt de neglijat în această perioadă, mai ales în vacanțe, atunci când consumăm preparate calde.

”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău”, a declarat medicul pentru sursa citată.

În cazul enterocolitei, simptomele sunt, uneori, mai greu de observat, însă, în marea majoritate a timpului, principalul simptom este diareea, alături de crampe, greață, și dureri abdominale.

Medicul precizează că trebuie să avem foate mare grijă atunci când consumăm anumite alimente în timpul verii, mai ales atunci când vine vorba despre ouă, lactate și carne. Oul este unul dintre cele mai periculoase alimente în timpul sezonului cald.

”O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a completat medicul pentru sursa citată.

Acest aliment este foarte periculos atunci când este consumat vara. Specialiștii avertizează: "Nu se lasă pe masă!"

Alimente care nu se bagă la frigider

Specialiștii ne recomandă să nu lăsăm alimentele precum ouăle, carnea sau lactatele la temperatura camerei și să ne folosim de frigider, însă există multe alte produse care nu au ce căuta la rece.

Printre acestea, regăsim:

Uleiul de măsline – deși nu se recomandă refrigerarea niciunui ulei, cel de măsline extra-virgin este cel mai sensibil. Uleiul se va condensa din ce în ce mai tare, ceea ce înseamnă că veți consuma o porție mai mare de grăsimi. În plus, umiditatea poate să-i schimbe gustul și calitatea.

Pepenii întregi – pepenii nu se depozitează la rece decât după ce au fost tăiați. Atunci când sunt întregi și la temperatura camerei, pepenii conțin o cantitate mai mare de antioxidanți.

Ceapa și usturoiul – ceapa trebuie păstrată într-un loc răcoros, însă nu la frigider, având nevoie de un mediu uscat și bine aerisit. În plus, evitați să folosiți pungi din plastic atunci când depozitați ceapa. Acesta este și cazul usturoiului, care trebuie depozitat într-un loc întunecat și foarte bine aerisit.

Mierea – pentru a evita cristalizarea acesteia, și implicit scăderea calității și a gustului, nu puneți niciodată mierea la frigider. În cazul în care nu folosiți recipiente de metal sau nu este depozitată la căldură puternică sau la frigider, mierea poate fi consumată o lungă perioadă de timp, fiind unul dintre alimentele care nu expiră.

Pâinea – atunci când intră în contact cu aerul rece, amidonul din pâine poate fi dăunător organismului uman. Frigul și gradul de umiditate crescut vor duce la accelerarea procesului de învechire al pâinii. În plus, amidonul se va descompune la rece, transformând pâinea în mii de firimituri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă