Ce conțin ardeii iuți. Valori nutriționale

05.03.2021
Ce conțin ardeii iuți. Valori nutriționale

Din punct de vedere botanic, fructele sunt păstăile cu semințe de pe plantele cu flori. Ardeii iute se încadrează în această categorie; de fapt, ca nuanțe de noapte, ardeii înșiși sunt tehnic boabe în ochii unui botanist. Alte fructe de nopți includ roșiile și vinetele.

Ca și în cazul tuturor celorlalte fructe, există termeni botanici pentru diferitele părți ale anatomiei ardeilor iute. Fiecare dintre aceste părți ale ardeiului are proprietăți diferite care controlează experiența alimentară și căldura. Să descompunem anatomia ardeiului iute și ceea ce aduce fiecare parte la masă.

Pedicel

Pedicelul este tulpina care se atașează de floare sau de fructe de plantă. Iată ce veți tăia pentru a recolta ardeiul iute. Dacă există mai multe pedicele pe o tulpină principală, acea tulpină principală se numește peduncul.

Caliciu

Caliciul este partea din tulpină care se conectează chiar la vârful ardeiului iute. Stă acolo ca o pălărie. Este verde și are părți exterioare numite sepale, care sunt formate din frunze și care ar fi ca marginea pălăriei. Scopul sepalelor este de a proteja floarea plantei.

Semințe

Semințele din fructul de ardei sunt partea reproductivă a plantei. Contrar mitului larg răspândit, acestea nu reprezintă principala sursă de căldură din ardeii iute, deoarece sunt relativ scăzute în capsaicină în comparație cu placenta.

Placenta

Aici semințele plantei sunt atașate la vârful fructului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de mușchi și se află direct sub calice. Această parte a plantei este locul în care se află cea mai mare parte a capsaicinei din fructele de ardei iute (conține 89% din capsaicina alcaloidă).

Glandele capsaicinei

Glandele capsaicinei sunt poziționate între placentă și semințe. Dacă doriți să reduceți căldura unui ardei iute, aceasta este partea pe care doriți să o eliminați. Capsaicina este compusul care face ardeii iuti fierbinti . Din această cauză, mulți dintre cei mai fierbinți ardei iute din lume au mult mai multă placentă în comparație cu alți ardei iute.

Pericarp

Pericarpul este întregul perete al fructului. Se referă la tot ceea ce cuprinde interiorul fructului. Pericarpul este format din trei straturi. Stratul cel mai exterior strălucitor și ceros al ardeiului iute se numește exocarp. Funcția exocarpului este în primul rând protectoare. Sub exocarp este un perete mijlociu numit mezocarp. Ca și în alte fructe, mezocarpul ardeiului oferă suport structural și deține o mare parte din conținutul de apă al fructului. Partea cea mai interioară a pericarpului se numește endocarp și este învelișul subțire și membranos al pericarpului care înconjoară placenta și semințele.

Umărul piperului este partea rotunjită a pericarpului chiar sub calice. Umărul poate fi mai larg sau mai îngust în funcție de soiul de ardei iute. De exemplu, un ardei capota scotch va avea umăr lat, în timp ce un serrano va avea un umăr îngust.

Apex

Vârful este vârful rotunjit al fructului. Diferite soiuri de ardei iute sunt rotunjite la diferite grade. Vârful ardeiului iute are cea mai mică cantitate de capsaicină din întregul fruct, așa că, dacă vă preocupă căldura generală, utilizați mai întâi această porție de ardei iute.

Locule

Loculele sunt camerele din interiorul unui fruct care conține semințele. Numărul camerelor din ardeii iute poate varia. Unii ardei au până la patru locule, în timp ce alții au doar unul. Loculele din ardeiul iute sunt separate de pereți placentari.

Ardeii iute ( Capsicum annuum ) sunt fructele plantelor de ardei Capsicum , notabile pentru aroma lor fierbinte.

Sunt membri ai familiei Nightshade, înrudiți cu ardeii grași și roșii. Există multe soiuri de ardei iute, cum ar fi cayenne și jalapeño.

Ardeii iute se folosesc în primul rând ca condimente și pot fi gătite sau uscate și pudrate. Ardeii iute roșii sub formă de pulbere sunt cunoscuți sub numele de boia.

Capsaicina este principalul compus bioactiv al plantelor din ardeii iute, responsabil pentru gustul unic, înțepător și pentru multe dintre beneficiile lor pentru sănătate.

Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre ardeii iute.

Informații nutriționale

Informațiile nutriționale pentru 1 lingură (15 grame) de ardei iute roșii, proaspeți, roșii sunt:

Calorii: 6
Apă: 88%
Proteine: 0,3 grame
Carbohidrati: 1,3 grame
Zahar: 0,8 grame
Fibră: 0,2 grame
Grăsime: 0,1 grame

Ardeiul iute este bogat în diverse vitamine și minerale

Cu toate acestea, deoarece sunt consumate doar în cantități mici, contribuția lor la aportul zilnic este minusculă. Aceste fructe picante se laudă:

Vitamina C. Ardeiul iute este foarte bogat în acest puternic antioxidant, care este important pentru vindecarea rănilor și funcția imună.

Vitamina B6. O familie de vitamine B , B6 joacă un rol în metabolismul energetic.

Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K1 este esențială pentru coagularea sângelui și pentru oase și rinichi sănătoși.

Potasiu. Un mineral dietetic esențial care îndeplinește o varietate de funcții, potasiul poate reduce riscul bolilor de inimă atunci când este consumat în cantități adecvate.

Cupru. Adesea lipsite de dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial, important pentru oasele puternice și neuronii sănătoși.

Vitamina A. Ardeii iute roșii au un conținut ridicat de beta caroten, pe care corpul dvs. îl transformă în vitamina A.

Ardeii iute sunt o sursă bogată de capsaicină picantă-fierbinte.

Sunt, de asemenea, foarte bogate în carotenoizi antioxidanți, care sunt legați de numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată principalii compuși vegetali bioactivi din ardeii iute:

Capsantină. Principalul carotenoid din ardeiul iute roșu – până la 50% din conținutul total de carotenoizi – capsantina este responsabilă de culoarea lor roșie. Proprietățile sale antioxidante puternice pot lupta împotriva cancerului.

Violaxantina. Principalul antioxidant carotenoid din ardeii iuti galbeni, violaxantina, reprezinta 37-68% din continutul total de carotenoizi.

Luteina. Cele mai abundente în ardeii verzi (imaturi), nivelurile de luteină scad odată cu maturarea. Consumul ridicat de luteină este legat de îmbunătățirea sănătății ochilor .

Capsaicina. Unul dintre cei mai studiați compuși de plante din ardeii iute, capsaicina este responsabilă pentru aroma lor picantă (fierbinte) și multe dintre efectele lor asupra sănătății.

Acid sinapic. De asemenea, cunoscut sub numele de acid sinapinic, acest antioxidant are o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate.

Acid ferulic. Similar cu acidul sinapic, acidul ferulic este un antioxidant care poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli cronice.

Conținutul de antioxidanți al ardeilor iuti maturi (roșii) este mult mai mare decât cel al ardeilor imari (verzi) (3

Analgezic

Capsaicina, principalul compus bioactiv din plante din ardeii iute, are unele proprietăți unice.

Se leagă de receptorii de durere, care sunt terminații nervoase care simt durerea. Acest lucru induce o senzație de arsură, dar nu provoacă răni reale.

Chiar și așa, consumul ridicat de ardei iute (sau capsaicină) poate desensibiliza receptorii de durere în timp, reducându-vă capacitatea de a simți aroma arzătoare a chili-ului.

De asemenea, face ca acești receptori ai durerii să fie insensibili la alte forme de durere, cum ar fi arsurile la stomac cauzate de refluxul acid .

Un studiu a constatat că atunci când 2,5 grame de ardei iute roșii au fost administrate zilnic persoanelor cu arsuri la stomac, durerea s-a agravat la începutul tratamentului de 5 săptămâni, dar s-a îmbunătățit în timp.

Acest lucru este susținut de un alt studiu mic, de 6 săptămâni, care arată că 3 grame de chili în fiecare zi au îmbunătățit arsurile la stomac la persoanele cu reflux acid.

Efectul de desensibilizare nu pare a fi permanent și un studiu a observat că a fost inversat la 1-3 zile după încetarea consumului de capsaicină.

Pierdere în greutate

Obezitatea este o afecțiune gravă de sănătate care vă crește riscul de apariție a multor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Unele dovezi sugerează că capsaicina poate favoriza pierderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare și creșterea arderii grăsimilor.

De fapt, studiile arată că 10 grame de ardei iute roșu pot crește semnificativ arderea grăsimilor atât la bărbați, cât și la femei.

Capsaicina poate reduce, de asemenea, aportul de calorii . Un studiu efectuat pe 24 de persoane care consumă chili în mod regulat a descoperit că administrarea de capsaicină înainte de masă a dus la un aport redus de calorii.

Un alt studiu a observat o reducere semnificativă a poftei de mâncare și a aportului de calorii numai la cei care nu consumau regulat chili.

Nu toate studiile au descoperit că ardeiul iute este eficient. Alte studii nu au văzut efecte semnificative asupra aportului de calorii sau asupra arderii grăsimilor.

În ciuda dovezilor mixte, se pare că consumul regulat de ardei iute roșii sau suplimente de capsaicină poate ajuta la scăderea în greutate atunci când este combinat cu alte strategii de viață sănătoase.

Cu toate acestea, ardeii iute probabil nu sunt foarte eficienți singuri. În plus, toleranța la efectele capsaicinei se poate dezvolta în timp, limitându-i eficacitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *