APIA

APIA, alertă de ultimă ORĂ: Modificări la fondul european agricol pentru dezvoltare rurală

APIA, alertă de ultimă ORĂ Modificări la fondul european agricol pentru dezvoltare rurală
APIA, alertă de ultimă ORĂ Modificări la fondul european agricol pentru dezvoltare rurală

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță publicarea regulamentului pentru acordarea sprijinului pentru agricultori din fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Ce modificări au fost aduse pentru 2021.

Regulamentul Parlamentului European și al Consilului a fost stabilit pe 23 decembrie 2020, iar APIA a anunțat azi, 3 ianuarie 2021, publicarea lui.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA informează că a fost publicat REGULAMENTUL (UE) 2020/2220 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022 și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește resursele și aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 și 2022 și a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește resursele și repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 și 2022.

Regulile tranzitorii includ continuarea normelor actuale ale PAC pentru plățile directe și măsurile de dezvoltare rurală, oferind continuitate fermierilor în această perioadă dificială. Apar, însă, și reguli noi, în special în ceea ce privește măsurile de mediu și bunăstarea animalelor.

Potrivit regulamentului 2220/2020, “un procent de cel puțin 37% din resursele suplimentare furnizate de Instrumentul de redresare al Uniunii Europene ar trebui alocat măsurilor care sunt deosebit de benefice pentru mediu și climă, precum și bunăstării animalelor (…)”.

Textul integral al regulamentului poate fi consultat AICI.

Din document:

“Întrucât fermierii sunt expuși la riscuri economice și de mediu tot mai mari ca urmare a schimbărilor climatice și a creșterii volatilității prețurilor, Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 prevede o măsură de gestionare a riscurilor pentru a ajuta fermierii să facă față acestor riscuri. Această măsură include contribuții financiare la fonduri mutuale și un instrument de stabilizare a veniturilor. Pentru a se asigura egalitatea de tratament între fermierii din întreaga Uniune, evitarea denaturării concurenței și respectarea obligațiilor internaționale ale Uniunii, au fost prevăzute condiții specifice pentru acordarea sprijinului în cadrul acestei măsuri. Pentru a promova și mai mult utilizarea acestei măsuri pentru fermierii din toate sectoarele, statelor membre ar trebui să li se ofere posibilitatea de a reduce pragul de 30 % care este aplicabil respectivului instrument și care generează compensarea fermierilor pentru scăderea producției sau a veniturilor, dar nu sub 20%.”

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA