APIA

Anunț APIA – peste 14.000 de fermieri s-au înscris pe lista ajutorului de minimis pe fermă

Anunț APIA - peste 14.239 de fermieri s-au înscris pe lista ajutorului de minimis pe fermă
Anunț APIA - peste 14.239 de fermieri s-au înscris pe lista ajutorului de minimis pe fermă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut un anunț care îi vizează pe fermierii înscriși pentru ajutorul de minimis de până la 2.000 de euro pe beneficiar, intrat în vigoare din acest an.

Astfel, APIA a comunicat faptul că în data de 20 iulie 2021 perioada de depunere a cererilor de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate s-a încheiat.

S-au depus 14.239 cereri

De asemenea, în comunicatul APIA s-au menționat și cele 14.239 de cereri depuse, cu o suprafață totală solicitată de 1.532,28 hectare.

”Conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse”, comunică Agrointel.ro.

Solicitanților le este reamintit că, în conformitate cu HG nr.651/2021, după depunerea notificării cu zece zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, APIA efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare, cu scopul de a verifica schema de minimis.

Anunț APIA - peste 14.239 de fermieri s-au înscris pe lista ajutorului de minimis pe fermă

De asemenea, valorificarea producției va avea loc în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021. Astfel, până la data de 3 decembrie 2021, pot fi depuse documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară. 

Calcularea automată pentru fiecare beneficiar

După realizarea controalelor de pe teren, urmează introducerea datelor în sistemul informatic al APIA. Sistemul calculează automat pentru fiecare beneficiar, în funcție de datele operate și verificate în aplicația informatică:

  • suma la care are dreptul solicitantul având în vedere ajutoarele de minimis încasate
  • suma cuvenită, cu respectarea principalelor condițiilor prevăzute de legislația în vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis

Cea mai mare sumă pe care o poate primi un solicitant APIA pentru ajutorul de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.000 de euro. Această valoare va fi acordată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA