Patru persoane care au fost prinse culegând ghiocei din zona protejată a Munților Măcinului, au fost amendate cu câte 5.000 de lei. Ghioceii sălbatici sunt protejați de lege în România, iar persoanele care îi culeg, în special cu tot cu bulb, riscă amenzi usturătoare sau chiar închisoarea.
Smulgerea bulbului poate să ducă la dispariția ghioceilor sălbatici
Viorel Roșca, directorul Parcului Național Munții Măcinului, a relatat pentru Digi24 motivul pentru care amenzile sunt atât de mari. Ghioceii sunt smulși cu tot cu bulbi, ceea ce rărește vizibil numărul acestora, existând o certitudine în faptul că nu vor mai răsări și anul următor.
„Ne confruntăm cu astfel de situații în care oamenii nu vin să se relaxeze, ci să distrugă flora atât de deosebită din Munții Măcinului. Au fost identificate șase persoane de către echipele care au venit cu premeditare în Parcul Național Măcin pentru a culege ilegal ghiocei, o specie deosebită. Este vorba despre ghiocelul cu frunze îndoite, care poate rezista în condiții climatice dure”, a declarat Viorel Roșca pentru sursa citată.
Amenzile pentru astfel de acțiuni ilegale în România nu sunt deloc mici: în cazul persoanelor fizice, amenda este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice este cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lei.
„Au luat 1.500 de ghiocei, unii cu bulb, ceea ce nu mai permite creșterea altora în loc. Patru au fost sancționați cu amendă de 5.000 de lei. Pe ceilalți doi încă încercăm să îi identificăm. Unii au ajuns să vadă ghioceii ca pe o sursă materială. Prin astfel de fapte, însă, pierdem toți pentru că, luați cu bulb, acești ghiocei nu mai apar, acest proces pe care natura îl creează în mii de ani devine ireversibil”, a completat Viorel Roșca.
Ghioceii sălbatici sunt protejați de lege în România
Ghioceii sălbatici sunt declarați pe cale de dispariție în mai multe state europene. În România, există mai multe legi care încearcă să-i proteje, însă exploatarea comercială este continuă, în ciuda amenzilor usturătoare.
Legile care protejează ghiocelul sunt: Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice; Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice; Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis.