Descoperă

Ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge, contribuie la sănătatea arterelor, a venelor și a inimii – Lucerna conține tot ce organismul are nevoie

Lucerna (Medicago sativa) este originară din Asia Mică și nordul Africii și a fost adusă în Europa în antichitate. Denumirea engleză a lucernei este alfalfa, cuvânt de origine arabă care înseamnă „tatăl tuturor plantelor” care a fost, probabil, inspirat de efectele sale terapeutice și fortifiante.

Lucerna – Compoziție, efecte terapeutice

Lucerna este o plantă vivace, furajeră și meliferă. Este înrudită cu trifoiul și are rădăcină care cresc în pământ până la 40 de metri adâncime. Frunzele lucernei conțin 300 de nutrienți și fitonutrienți, printre care aproape toate vitaminele, minerale variate și aminoacizi esențiali.

Dintre vitaminele conținute, vitamina K se găsește din abundență și ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge și la prevenirea sângerărilor. Astfel, lucerna este recomandată în tratarea ovarelor polichistice sau dismenoree dar și persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală.

În ultimele două decenii, s-a descoperit că vitamina K are un efect binefăcător asupra structurii osoase și asupra sistemului cardiovascular. Intervine în metabolismul calciului și este utilă și pentru sănătatea inimii, venelor și arterelor.

Lucerna conține și mari cantități de vitamina U astfel este frecvent folosită pentru a trata ulcerul peptic care apare la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subțire ca o consecință a scăderii rezistenței mucoase.

Lucerna ameliorează și tulburările digestive acute și cronice, precum lipsa poftei de mâncare sau balonarea. Administrată înainte de masă, ușurează procesul de digestie, iar dar dacă este consumată la finalul mesei, ajută la asimilarea nutrienților din hrana consumată la masa respectivă. Are acțiune alcalinizantă, neutralizând aciditatea gastrică. Este un laxativ natural care combate diareea severă (de multe ori cauzată de o carență de vitamina K).

Tratamentul cu lucernă este recomandat de specialiști pentru detoxifierea și pentru stimularea funcției hepatice, precum și pentru purificarea sângelui. Grație conținutului bogat de fibre, lucerna are capacitatea de a elimina toxinele din organism și, datorită efectului diuretic, este un bun remediu pentru retenția de apă din țesuturi, cistite cronice sau acute, gută și prostatită.

De asemenea, și micozele de pot trata eficient cu ajutorul lucernei. În acest caz, se recomandă împreună cu Acidophilus, un probiotic căruia îi potentează acțiunea. Principiile active din lucernă acționează lent însă sigur și fortifică sistemul imunitar. În plus de asta, încetinesc și procesul de îmbătrânire, cresc puterea fizică și cresc și pofta de viață.

Lucerna conține toți cei 8 aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu-i poate produce și este nevoie să-i preia din alimente. Acești aminoacizi au roluri diferite în păstrarea sănătății sau în vindecarea diferitelor afecțiuni. Astfel, lizina și alanina măresc puterea de concentrare și reduc efectele stresului, arginina menține buna funcționare a sistemului imunitar și previne formarea tumorilor iar Prolina și histidina grăbesc procesul de vindecare a rănilor. Cisteina este un protector al bolnavilor de psoriazis, tirozina tratează stările de depresie și reduce apetitul iar metionina elimină deșeurile din ficat și ajută la regenerarea acestuia.

Lucerna – Precauții

După un consum de 2 sau 3 luni, se recomandă o pauză de 1 lună. Cei care urmează un tratament cu anticoagulante, pot consuma extract de lucernă sau alte produse care conțin vitamina K numai dacă au aprobarea medicului.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă