Spalierele nu sunt doar elemente de grădină menită să aducă un plus estetic. Acestea oferă un suport real plantelor, atât prin srijinul fizic propriu-zis, cât și prin îmbunătățiri aduse de poziția verticală – plantele primesc mai multă lumină, sunt mai bine aerisite și mai bine polenizate.

Acestea pot fi cumpărate din magazinele de specialitate sau pot fi confecționate și acasă. Multitudinea de modele și culori înfrumusețează orice spațiu, așa că nu este de mirare că sunt din ce în ce mai răspândite.

Care este rolul spalierului

Acești suporți au apărut, inițial, ca sprijin pentru plantele care se dezvoltau pe plan vertical, în special pentru cele cățărătoare. În prezent, spalierii sunt folosiți și pentru a înfrumuseța spațiul, având atât un rol estetic, cât și practic.

Dacă nu doriți să investiți foarte mulți bani, puteți încerca să vă faceți propriul spalier folosind fie un palet vechi pe care îl puteți vopsi în culorile potrivite pentru grădină, fie o scară veche pe care o puteți recondiționa.

O altă variantă care susține și demersul reciclării, atât de important în prezent, este folosirea unei roți vechi de căruță. Aceasta poate fi recondiționată și vopsită în culori vii, iar apoi folosită pentru a susține, spre exemplu, trandafirii de curte.

Mai mult, puteți folosi două scânduri simple pe care să le uniți în formă de litera T. Puteți decora noul spalier cu alte obiecte care să se potrivească stilului grădinii, de la crenguțe, la conuri de pin sau chiar unelte vechi de grădină.

Idei de spalieri pentru grădină

Spalier pentru pomii fructiferi

5 idei elegante de utilizare a spalierelor în grădină

Aceștia funcționează foarte bine atunci când pomii fructiferi au fost plantați în apropierea unui perete sau gard. Pomii se vor dezvolta mai mult în lateral și vor primi sprijinul de care au nevoie.

Spalier pentru trandafirii de grădină

5 idei elegante de utilizare a spalierelor în grădină

Cu siguranță trandafirii sunt printre plantele care au cea mai mare nevoie de sprijin. Culorile vii ale florilor, în combinație cu un spalier ingenios va fi un mare atuu adus grădinii.

Spalier pentru florile de lângă peretele casei

5 idei elegante de utilizare a spalierelor în grădină

Florile de lângă peretele casei pot fi un adevărat accesoriu, mai ales dacă sunt îngrijite corespunzător. Astfel, un spalier care să asigure nu doar sprijin, ci și un anumit control față de dezvoltarea plantelor este binevenit.

Spalier pentru florile cățărătoare

5 idei elegante de utilizare a spalierelor în grădină

Florile cățărătoare pot oferi un adevărat aer rustic oricărui spațiu. Astfel, pentru a le ajuta dezvoltarea, spalierele sunt extrem de necesare.

Spalier pentru ghivece

5 idei elegante de utilizare a spalierelor în grădină

Acest spalier este o variantă foarte utilă pentru conservarea spațiului, fiind ușor de montat peste o suprafață din gard. Așadar, puteți agăța ghivece de flori în voie, înfrumusețând, în același timp grădina și oferind o senzație de spațiu foarte îngrijit.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia