AgromediaTrucuri și sfaturi

Cel mai ușor mod de a întreține mușcatele – ghid pentru începători

Cel mai ușor mod de a întreține mușcatele - ghid pentru începători
Cel mai ușor mod de a întreține mușcatele - ghid pentru începători

Mușcatele, denumite oficial Pelargonium domesticum, sunt plante care își au originea în Africa de Sud. Florile colorate ale acestora, alături de puținele pretenții față de îngrijire, au făcut din mușcate unele dintre cele mai apreciante plante de casă și grădină.

Fie că sunt plantate în ghivece, jardiniere sau coșuri, mușcatele sunt un adevărat spectacol de culoare atunci când sunt înflorite.

Cum se plantează mușcatele

Mușcatele nu sunt deloc pretențioase față de factorii de mediu. Acestea au nevoie de cel puțin 5 ore de lumină și de un sol bine drenat, ușor umed. În perioada verii mușcatele pot fi ținute și în exterior.

Astfel, atunci când temperatura nopții nu scade de 13 grade Celsius, mușcatele pot fi mutate în grădină sau la fereastră.

Dacă doriți să înmulțiți o mușcată, aveți grijă să alegeți un pui sănătos, cu o culoare vibrantă și care nu dă semne de atacuri ale bolilor sau dăunătorilor. Acestea trebuie plantate de la început într-un ghiveci mai mare pentru a asigura posibilitatea de dezvoltare a rădăcinilor. Ghivecele trebuie să conțină sol bine drenat.

Dacă alegeți să le plantați direct în grădină, asigurați-vă că le lăsați destul loc de dezvoltare. Dacă sunt plantate prea aproape, atunci aerul nu va circula, iar plantele nu se vor dezvolta. De asemenea, în cazul mușcatelor este foarte important asolamentul, așa că nu le plantați în același loc în fiecare an.

Sfaturi utile pentru îngrijirea mușcatelor

Udarea se efectuează doar atunci când primii doi cetimetri ai solului sunt uscați. Puteți folosi și un strat de mulci pentru a asigura o bună drenare a apei. Mușcatele se pot fertiliza în perioada de înflorire, o dată la două săptămâni.

În perioada iernii, mușcatele se tund folosind ustensile dezinfectate, până când tulpina rămâne la 15-17 cm. Temperatura optimă pentru mușcate în perioada iernii este de 10-16 grade Celsius, însă pot supraviețui și la temperaturi mai mici atunci când nu sunt udate.

În perioada primăverii, atunci când planta dezvoltă frunze noi, cele vechi pot fi eliminate. Tot în această perioadă este important să udați planta cu grijă, doar atunci când frunzele sunt viguroase. În plus, nu folosiți îngrășământ acum, planta trebuie să se odihnească.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia