Postul Adormirii Maicii Domnului ține două săptămâni, începând cu 1 august, până la 15 august, în ziua prăznuirii. Fiind în plină vară, majoritatea credincioșilor apelează la mâncăruri care se gătesc rapid și care conțin multe legume.
În timpul posturilor, credincioșii nu consumă carne, produse lactate sau ouă, însă preparatele din bâtrâni sunt, în continuare, delicioase și foarte sățioase.
Rețetă post – Mâncare de ciuperci
Ingrediente necesare:
- 250-300 g ciuperci
- două linguri de ulei
- un ardei capia
- o lingură de pătrunjel tocat
- 3 linguri de vin (opțional)
- o linguriță de făină
- două lingurițe de pastă de tomate
- sare și piper după gust.
Modul de preparare:
Ciupercile se curăță și se taie felii, asemenea ardeiului, apoi se pun la călit într-o cratiță sau tigaie înaltă, cu puțină apă și cu capac pentru a se înăbuși bine. Făina se diluează în vin, se adaugă și acest amestec, apoi pasta de tomate, condimentele și se amestecă bine. La final, se ornează cu pătrunjel proaspăt și se poate consuma alături de mămăliguță.
Rețetă post – Iahnie de fasole
Ingrediente necesare:
- 400 g fasole
- 3 cepe roşii
- 3-4 căţei usturoi
- boia dulce şi iute
- cimbru
- o foaie dafin
- 4 linguri pastă de roşii
- 3-4 linguri ulei.
Mod de preparare:
Cel mai important pas atunci când gătim fasolea este s-o spălăm bine, în mai multe ape și s-o lăsăm cel puțin câteva ore la înmuiat, în apă rece, înainte de a o găti. Apoi, se pune la fiert și se schimbă apa de câteva ori pentru a elimina toxinele.
Fasolea este fiartă atunci când bobul a rămas întreg, însă este moale. Ceapa se toacă mărunt, iar usturoiul se pisează și se pun împreună la călit într-o cratiță. Atunci când ceapa s-a înmuiat, se poate adăuga și fasolea și puțină apă. Se adaugă și pasta de roșii, alături de condimente până fierb bine. Se poate lăsa așa, sau se poate pune la cuptor până scade. Se consumă cu murături.
Rețetă post – Ciorbă de legume
Ingrediente necesare:
- 3-4 cartofi
- două cepe
- doi morcovi
- o rădăcină de pătrunjel
- o țelină medie
- o varză mică
- o jumătate de litru de borș
- două linguri de bulion
- ulei
- cimbru
- semințe de mărar
- o legătură de leuștean și una de pătrunjel
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Legumele se curăță și se toacă în funcție de preferințe. Pemtru început, se pune ceapa la călit, într-o oală. Atunci când s-a înmuiat, se adaugă și morcovul și albitura. Varza se taie fideluță și se adaugă și ea. După ce toate legumele sunt înăbușite, se pune și bulionul, cimbrul și semințele de mărar.
Separat se fierbe apa care se pune apoi peste legume. Ultima dată se pun cartofii și se lasă să fiarbă. Când s-au fiert și cartofii, se pune borșul fiert înainte și apoi se condimentează cu sare, piper și verdeața proaspătă. Se servește cu ardei iute.