Postul Adormirii Maicii Domnului a început luni, 1 august, și va ține până pe 15 august. Deși este un post scurt, este unul dintre cele mai importante din calendarul creștin.

Credincioșii au ținut acest post începând cu secolul V

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din an, după cel de Paște și al Sfinților Petru și Pavel și ține un total de 14 zile. În afară de restricțiile cunoscute, legate de mâncare și băutură, postul aduce cu sine o serie de tradiții foarte importante pentru sănătate și prosperitate.

Fecioara Maria, mama Mântuitorului, este foarte importantă în credința ortodoxă, având închinate mai multe sărbători de-a lungul anului. Adormirea Maicii Domnului, ziua când s-a ridicat la ceruri, să șadă alături de fiul ei, este denumită popular și Sfânta Maria mare sau Uspenia.

Astfel, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Fecioara Maria prin patru sărbători importante, toate marcate cu cruce roșie în calendar: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului.

Fecioara Maria este considerată, în cultura românească, ocrotitoarea marinarilor. În această zi se orgnizează diferite festivități, dar și pelerinaje la bisericile care poartă hramul Fecioarei Maria.

Postul a fost stabilit în secolul V, fiind, pentru început, diferit printre creștini. Unii dintre aceștia țineau postul doar pe 6 august, în timp ce alții țineau post timp de 8 zile, sau chiar întreaga lună august.

În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca postul să înceapă la data de 1 august și să țină până la 15 august.

Ce trebuie să faci în timpul postului

Conform preoților, în postul Adormirii Maicii Domnului, în zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă nimic până la orele 15:00. După această oră, se consumă doar hrană uscată, de post. În zilele de marți și joi se pot consuma produse de post, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la vin și untdelemn.

De asemenea, pe 6 august, credincioșii creștin ortodocși prăznuiesc Schimbarea la față a Domnului, o zi cu dezlegare la pește.

Conform tradiției, în ziua de 15 august se culeg flori și se pun la uscat lângă icoana Maicii Domnului, fiind folosite, apoi, ca plante de leac. Gospodinele duc fructe la biserică în această zi ca să fie sfințite de preot, apoi sunt date de pomană celor nevoiași.

Tradiția spune că vremea începe să se răcească începând cu 15 august, iar bărbații schimbau pălăria pe căciulă. Dacă înfloresc trandafirii în această zi, atunci toamna va fi lungă. Tot începând cu această zi se deschide sezonul nunților care durează până la începutul postului de Crăciun.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă