Alerta alimentara. Inspectorii sanitar-veterinari au anuntat ca tot mai multe loturi care vin din import, in principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasa pentru oameni.Zeci de tone de carne de pasare din import au fost depistate cu salmonella de reprezentantii autoritatii nationale sanitar-veterinare.
”21 de alerte pe salmonella interititis cu provenienta in special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasare, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate si retrase de pe piata”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA.Conform legii in vigoare, din fiecare lot de carne care urmeaza sa fie vandut sunt prelevate probe care ajung la laborator. Asa sunt descoperite eventualele contaminari. Sunt peste 2.500 de tipuri de salmonella, insa doar doua sunt periculoase pentru oameni.
Daca produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat.”Exista si programe de monitorizare, dar firmele sunt obligate sa isi verifice calitatea microbiologica si apoi sa se prezinte pe raft cu produsul respectiv la vanzare. Dar se poate intampla sa apara accidente pe lantul frigorific mai ales, cum va spuneam”, a declarat Nastasia Belc, directorul general al Institutului pentru Cercetare Alimentara.
De ce să nu speli niciodată carnea de pui. Te pune în pericol
”Salmonella este o bacterie foarte periculoasa mai ales pentru organismele care au probleme cu imunitatea. Ma refer aici la persoane cu boli cronice, care fac chimioterapie, varstnici, copii mici. Poate afecta inima, poate da soc toxic atunci cand bacteria se inmulteste si elimina intr-un aliment toxine”, a declarat Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.