Descoperă

Virusul West Nile a făcut o nouă victimă! O femeie în vârstă de 67 de ani, din Dolj, a murit la spital

Virusul West Nile, transmis de țânțari, ar fi făcut o nouă victimă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 67 de ani, din Dolj, care a murit la spital. Potrivit informațiilor, pacienta decedată a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova cu meningoencefalita cu lichid clar.

O femeie în vârstă de 67 de ani, din localitatea doljeană Seaca de Câmp, a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova cu meningoencefalita cu lichid clar. Cadrele medicale de acolo au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața însă, din păcate, starea ei de sănătate s-a agravat și, în cele din urmă, a murit.

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a făcut o nouă victimă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 67 de ani care ar fi ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova cu meningoencefalita cu lichid clar.

Potrivit spuselor reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din Dolj, pacienta avea mai multe probleme de sănătate, fiind vorba, totodată, despre cel de-al doilea caz de infecție cu virusul West Nile din județ, scrie antena3.ro.

În urmă cu trei zile, un bărbat din Dolj a fost confirmat cu virusul West Nile, fiind primul caz de acest gen, din 2023, din județ. În prezent, pacientul în vârstă de 57 de ani se simte mai bine, având o evoluție pozitivă a stării de sănătate.

Care sunt simptomele virusului West Nile

Majoritatea oamenilor care se infectează cu acest virus nu prezină simptome. Boală febrilă (febră) la unele persoane. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră cu alte simptome, cum ar fi dureri de cap, dureri de corp, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate.

Majoritatea persoanelor cu boli febrile din cauza virusului West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura săptămâni sau luni.

Simptomele grave pot apărea doar la câțiva oameni. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).

Simptomele bolii severe includ febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie. Boala severă poate apărea la persoanele de orice vârstă; cu toate acestea, persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt expuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi grave dacă sunt infectate.

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi și persoanele care au primit transplant de organe, sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Recuperarea după o boală gravă poate dura câteva săptămâni sau luni. Unele efecte asupra sistemului nervos central pot fi permanente. Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central moare.

Euronews: Trei persoane au murit în urma infecției cu virusul West Nile, în România, săptămâna trecută

Mai mult de 10% dintre țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile, potrivit Euronews, care citează date ale Institutului Cantacuzino, din București.

Săptămâna care a trecut cel puțin șapte persoane trecute de 50 de ani din România au contractat virusul care produce boala, trei dintre ele murind din pricina complicațiilor.

Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a membranelor care învelesc și protejează creierul.

În rare cazuri, pacienții pot suferi infecții serioase la nivelul sistemului nervos după infecția cu virus, care duc la paralizii, convulsii, pierderea vederii și comă. În opt din zece cazuri însă, pacienții nu au niciun simptom. Bătrânii sau persoanele cu boli cronice sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața virusului.

Pentru a evita înțepăturile, oamenilor li se recomandă să se protejeze prin haine adecvate atunci când merg în spații deschise, cu multă vegetație și umiditate.

Totodată, ar trebui să folosească spray-uri anti-țânțari, să instaleze plase pe ferestre și să golească recipientele de apă unde țânțarii pot crește și se pot înmulți.

Majoritatea pacienților cu o formă ușoară de meningită virală dezvoltă o simptomatologie care se ameliorează, de obicei, spontan, în 7-10 zile.

Simptomele de debut ale meningitei pot fi similare cu cele ale gripei și se pot manifesta în ore sau zile, cele mai frecvente fiind: hiperfebrilitatea cu debut brusc, redoarea cefei, cefalee severă, fotosensibilitate, greață sau vărsături, confuzie, tulburări de concentrare, crize convulsive, somnolență, oboseală, anorexie sau lipsa senzației de setei.

Experții europeni au atras atenția asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile“, a declarat Andrea Ammon, director al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ECDC.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă