Ultima zi de vineri dinaintea Învierii este cunoscută și sub numele de Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Toate aceste nume au însemnătate religioasă. Numele de Vinerea Paștelui vine datorită faptului că este ultima zi de vineri înainte de Paște. Numele de Vinerea Patimilor vine din cauza faptului că aceasta este ziua în care Iisus a fost răstignit, iar numele de Vinerea Seacă vine de la obiceiul românilor de a ține post negru în această zi.
Ce s-a întâmplat în Vinerea Patimilor
Sfintele Scripturi ne învață că aceasta este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce și și-a pierdut viața pentru a salva sufletele tuturor credincioșilor. Iisus s-a sacrificat pentru omenire, fiind o zi de mare doliu care face parte din ”Triduum Sacrum”, una dintre cele trei zile de sărbătoare – Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
La Biserică, aceasta este ziua în care se se oficiază denia Prohodului Domnului, fiind o zi aliturgica. În plus, în Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf, pe sub care toată lumea trece. Creștinii aduc flori la Biserică, trec pe sub masă de trei ori, obicei despre care se spune că îi va feri de durerile de spate și de cap tot timpul anului.
Bătrânele țineau post negru în această zi, motiv pentru care se numește și Vinerea Seacă. Seara, după Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică. După slujbă, preotul împarte florile sfințite aduse de enoriași, iar femeile merg la morminte, aprinzând lumânări pentru cei trecuți în neființă.
Obiceiuri și tradiții în Vinerea Mare
Conform tradiției populare, dacă va ploua în această zi, atunci anul agricol va fi mânos, iar dacă va fi soare atunci va fi roditor. Gospodinele țineau cont de un set de reguli stricte. Nu aveau voie să umple borșul pentru a nu permite necuratului să intre în el.
De asemenea, nu aveau voie să coacă pâine, să spele sau să coasă pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. În schimb, acestea tămâiau casa, înconjurând-o de trei ori, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a ține dăunătorii culturilor la distanță.
Muncile la câmp nu sunt permise în această zi, existând superstiția conform căreia nu rodește nimic din ce se seamănă în Vinerea Seacă. De asemenea, nu se permite sacrificarea animalelor, nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie. În această zi nu este bine să consumi urzici și oțet pentru că se spune că Iisus a fost bătut cu urzici și pe bune i s-a pus oțet.