Agromedia

Un condiment din bucătărie, medicament pentru sănătate. Te ajută să faci faţă lipsei de energie şi stresului și are numeroase beneficii

Cel mai scump condiment din lume, şofranul are şi multe proprietăţi medicinale. Plină de antioxidanţi, această plantă poate susţine organismul pentru a face faţă lipsei de energie şi stresului. Iată ce alte beneficii poate aduce şofranul în organismul nostru!

Şofranul conţine compuşii crocin şi crocetin care promovează învăţarea şi memoria, dar ajută şi împotriva febrei, gripei şi răcelii. Acest condiment protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ, ţinând Alzheimerul şi Parkinsonul la distanţă. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat şi ale vezicii urinare.

Digestie
Şofranul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în sistemul digestiv, membranele stomacului şi colonului, calmând aciditatea şi colicile gastro-intestinale. Este considerat un purificator al sângelui şi anticonvulsiv.

Inimă
Adăugat în mâncare, şofranul are efect tonic asupra inimii. De asemenea, studiile au arătat că este de mare ajutor bolnavilor care au trecut ­printr-un accident vascular cerebral. Când are loc un atac cerebral, creierul este privat de oxigen, ceea ce face ca unii neuroni să moară sau să aibă de suferit. Un astfel de tratament ar face ca neuronii supravieţuitori să se vindece, regenerând ţesuturile.

Anemie
Prezenţa fierului în şofran e importantă în formarea hemoglobinei şi este un co-factor în producerea de globule roşii.

Cosmetică
Conţinutul antifungic şi antibacterian din şofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor şi punctelor negre şi împrospătează pielea obosită, şterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulaţia sângelui şi previne ridurile. Medicamentele care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Amestecat cu lemnul dulce şi lapte şi aplicat pe porţiunile fără păr, combate alopecia şi stimulează creşterea părului.

Depresie
Şofranul conţine 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier şi produce serotonină. Aceasta îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce depresia şi anxietatea.

Respiraţie
Şofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească), precum şi ca expectorant. Acesta ajută la curăţarea căilor respiratorii înguste şi reduce inflamaţia plămânilor, poate preveni şi reduce un atac de astm sever.

Artrită
Şofranul are proprietăţi anti-inflamatorii care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala şi inflamaţia musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând ţesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.

Vedere
Şofranul conţine carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneţii, cum ar fi degenerescenţa maculară şi cataracta. E un scut împotriva radiaţiilor solare nocive şi reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor, scrie alegesanatos.ro.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia