Agromedia

Orașul din România care se micșorează de la an la an. Specialiștii se tem că o să dispară de pe hartă

Mizil este orașul din țara noastră care se micșorează de la an la an. Orașul din județul Prahova a pierdut aproximativ 14 hectare de teren din teritoriul întreg, iar specialiștii sunt îngrijorați de acest aspect. Mizil are trei zone marginalizate din România: de tip mahala și de tip istorice, cu locuințe sociale sau clădiri ocupate abuziv.

Mizil este orașul care s-a micșorat cel mai mult în ultimii 17 ani. Potrivit datelor oficiale, orășelul din Prahova a pierdut în această perioadă de timp nu mai puțin de 1400 de hectare de teren. Situația în orașul Mizil este una îngrijorătoare.

Potrivit Atlasului zonelor urbane marginalizate din România ce prezintă distribuția zonelor dezavantajate și a comunităților marginalizate, oraşul Mizil are 3 astfel de zone: una de tip mahala și alte două zone încadrate ca zone de tip istorice (centrale) cu locuințe sociale și/sau clădiri ocupate abuziv.

În raportul respectiv se mai precizează că starea tehnică a drumurilor din Mizil nu este corespunzătoare standardelor de siguranță şi trafic. Aproape jumătate din infrastructura rutieră a oraşului nu respectă standardele, având platforme pietruite, balastate sau balast în amestec cu pietriș.

Un raport al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale spune că forma unui oraș este rezultatul dinamicii demografice, economice și sociale. Pe de o parte, unele orașe pot „crește” ca urmare a expansiunii economice sau se pot „contracta” din cauza dinamicii sociale, cum ar fi îmbătrânirea populației și contracția spațială.

Orașul care are un singur locuitor

La opt kilometri de granița cu Dakota de Sud, în nordul îndepărtat al statului american Nebraska, se află orașul Monowi. Aici vei găsi o biserică abandonată, buruieni și iarba de brad în jurul rămășițelor putrede ale caselor care se prăbușesc pe ele însele. Aici mai trăiește singurul locuitor din Monowi, Elsie Eiler, în vârstă de 84 de ani.

Când soțul lui Eiler, Rudy, a decedat în 2004, nu a lăsat-o doar pe ea să conducă taverna, ci întregul oraș. Astăzi, conform recensământului din SUA, Monowi este singurul loc constituit în SUA cu un singur locuitor, iar Eiler este primarul, secretarul, trezorierul, bibliotecarul, barmanul și singura persoană rămasă în cel mai mic oraș din SUA. Elsie Eiler, în vârstă de 84 de ani, își plătește singură impozitele, își acordă propria licență de alcool și este singurul locuitor rămas în Monowi, Nebraska.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia