Descoperă

Cardul de alimente 2024. Suma primită de beneficiari scade considerabil | Până când se mai acordă ajutorul

Vești proaste pentru toți beneficiarii cardurilor de alimente! Suma primită scade semnificativ.

Guvernul promite că persoanele singure sau familiile aflate în situații vulnerabile vor primi și în următorii patru ani sprijinul de la stat pentru cumpărarea de alimente. Valoarea acestuia scade însă considerabil.

Sprijinul se acordă sub formă de tichete sociale, pe suport electronic.

Există însă și vești proaste pentru beneficiari. Deși în anul 2024 valoarea ajutorului rămâne 250 de lei, acesta se va reduce la jumătate în următorii trei ani. Mai exact, românii vor primi doar 125 de lei, scrie avocatnet.ro.

Potrivit autorităților, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;

pachete cu produse alimentare.

Măsurile de sprijin de mai sus vor fi completate, potrivit ordonanței recente, “cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.

Pentru 2023, tichetele sociale pentru mâncare au avut o valoare nominală de câte 250 de lei și s-au acordat o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Cine beneficiază

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane:

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă