Probabil că sunteți familiarizați cu utilizarea cimbrului ca plantă și condiment alimentar. Pe lângă faptul că înviorează gustul alimentelor, planta de cimbru (Thymus vulgaris) este, de asemenea, sursa uleiului esențial de cimbru.
Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene. Este folosit în mod obișnuit ca și conservant în alimente, produse cosmetice și articole de toaletă. De asemenea, poate fi găsit ca ingredient în apa de gură.
Utilizări și beneficii ale uleiului de cimbru
Există mai multe studii care susțin capacitatea uleiului esențial de cimbru de a reduce sau elimina bacteriile de origine alimentară, de a susține sănătatea inimii și de a atenua inflamațiile din organism, printre alte beneficii.
Înainte de a ieși să cumpărați o sticlă, este important să realizați că nu există niciun indiciu că uleiul de cimbru folosit ca atare va vindeca vreo boală specifică.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, în prezent se consideră că uleiul de cimbru este benefic atunci când este folosit ca parte a unor programe terapeutice generale, nu ca tratament sau leac individual.
Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate. Acești compuși includ:
carvacrol
timol
linalool
cineol
camfor
borneol
În continuare, să analizăm modul în care acești compuși sunt benefici pentru diferite utilizări ale uleiului de cimbru.
1. Acnee
Există unele dovezi că uleiul de cimbru este eficient în reducerea bacteriilor care cauzează acnee pe piele. Un studiu pe animale care a comparat uleiul de cimbru cu uleiul de oregano a constatat că ambele au fost capabile să elimine bacteriile, dar că uleiul de oregano a fost mai eficient.
2. Alopecia
Uleiul de cimbru amestecat cu alte uleiuri esențiale și cu un ulei suport, asociat cu masaj, poate fi folosit ca tratament pentru a preveni căderea părului.
În prezent, există puține date care să indice dacă uleiul de cimbru este sau nu eficient pentru această afecțiune, deși dovezile anecdotice indică faptul că o combinație de uleiuri esențiale care include ulei de cimbru poate fi un tratament eficient.
3. Tusea și infecțiile tractului respirator
Conținutul de timol din uleiul de cimbru este considerat a avea proprietăți antispastice. Atunci când este amestecat cu primula, uleiul esențial de cimbru s-a dovedit a fi eficient la reducerea tusei și la reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala comună.
4. Conservant alimentar
Într-un studiu raportat în Journal of Medicine and Life, uleiul de cimbru s-a dovedit a fi eficient în eliminarea bacteriilor și ciupercilor legate de alimente.
S-a constatat că cimbrul și timolul au efecte antibacteriene împotriva bacteriilor, inclusiv salmonella, Staphylococcus aureus și Helicobacter pylori.
5. Bolile de inimă
Un studiu de laborator din 2010 publicat în Journal of Lipid Research a constatat că carvacrolul din uleiul de cimbru era un agent antiinflamator eficient cu capacități cardioprotectoare, ceea ce îl face potențial benefic pentru persoanele cu boli de inimă.
6. Sănătatea orală
Efectele antiinflamatorii ale timolului au fost documentate în mai multe studii. Timolul din uleiul de cimbru este eficient în reducerea inflamației și a infecțiilor.
Potrivit unor cercetări recente, proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale timolului îl fac benefic pentru sănătatea orală. Compusul este un ingredient în mai multe produse dentare, inclusiv în apa de gură Listerine Cool Mint.
Uleiul de cimbru se poate prepara și acasă
Uleiul esential de cimbru se obtine prin distilarea plantei proaspete – frunze si flori sau a plantei partial uscate. In functie de soiul de cimbru folosit, uleiul are nuante diferite de la alb-galbui pana la portocaliu sau maro si un miros puternic, picant. Uleiul de cimbru poate fi obtinut si acasa prin infuzarea plantei intr-un ulei vegetal.
Ingrediente
– ½ ceasca cimbru proaspat
– 230 ml ulei de masline
– mojar si pistil
– cratita
– palnie
– recipient de sticla
Mod de preparare
1. Se spala cimbrul si se usuca fie cu un prosop curat, fie il lasati la soare sa se zvante.
2. Zdrobiti planta in mojar pentru a elibera uleiurile naturale.
3. Amestecati uleiul de masline cu cimbru si fierbeti la foc mediu cel putin 5 minute sau pana cand observati ca apar mici bule.
4. Opriti focul si lasati amestecul sa se raceasca.
5. Se toarna amestecul in recipientul de sticla, apoi il depozitati intr-un loc racoros.