Trucuri și sfaturi

Uite cum poți să scapi de muște rapid: soluții simple pe care le ai în casă

Muștele apar în casă pentru că sunt atrage de materii organice în descompunere. Pe de altă parte, unele specii de muște preferă substanțele zaharoase regăsite prin casă, cum e cazul fructelor prea coapte.

În acest caz, muștele pot să reprezinte un pericol pentru om din cauza felului în care se reproduc. Ouăle depuse pe fecale, în gunoi, pe carnea în descompunere sau în alte locuri murdare din casă pot transfera microbi către oameni. De asemenea, muștele lasă microbi pe suprafețele pe care umblă.

Musca comună poate să transmită către om în jur de 65 de boli, cum ar fi dizenterie, diaree, febră tifoidă, tuberculoză sau chiar poliomielită.

Pentru a fi în afara oricărui pericol, e necesar să apelezi la soluții care să te scape de prezența muștelor în casă. Unele substanțe și soluții din comerț pot să fie prea toxice pentru a fi ținut în casă, așa că iată la ce poți să apelezi.

1. Usturoi
Usturoiul poate fi un bun repelent pentru muște. Îl poți folosi decojit, sub formă de ulei sau de mujdei. Usturoiul trebuie pus în zonele în care muștele apar, efectul de respingere fiind imediat.

2. Lămâie
Taie o lămâie în bucăți și pune cuișoare pe fiecare în parte. Mirosul degajat va deranja muștele și le va ține la distanță.

3. Plante aromatice repelente
Busuiocul, rozmarinul, menta sau lavanda sunt foarte eficiente pentru a îndepărta muștele din casă. Plantele aromatice pot să fie puse în ghivece pe pervazuri, aromele puternice fiind ca o barieră care împiedică muștele să intre pe la ferestre.

Același efect îl au și uleiurile esențiale ale acestor plante. Uleiurile esențiale pot să fie puse peste tot în cameră pentru a ține muștele la distanță.

4. Oțet de mere
Mirosul puternic al oțetului de mere atrage muștele imediat, însă le face să dispară la fel de rapid. Pune oțet de mere într-un recipient în apropierea zonelor în care muștele apar și lasă să-și facă efectul.

5. Amestec de oțet și scorțișoară
Pentru o eficiență sporită, amestecă într-un recipient cu pulverizator o jumătate de litru de oțet, cu o lingură de pudră de scorțișoară și câteva picături de detergent lichid.

Soluția trebuie pulverizată pe la colțurile casei sau pe pereți. Efectul de respingere a muștelor va fi imediat.

6. Capcane pentru muște
Poți să amesteci oțetul doar cu câteva picături de săpun lichid. Soluția pusă într-un bol va atrage muștele. Însă săpunul va reduce tensiunea superficială a apei, ceea ce va face ca muștele să pice în bol.

La fel de bine poți să folosești fructe tăiate pe care să le pui în borcane. Acestea trebuie acoperite cu folie de plastic găurită. Muștele vor intra prin orificii, însă nu vor mai putea să iasă.

Cum previi apariția muștelor în casă

Soluțiile de eliminare a muștelor vor funcționa dacă apelezi și la o serie de idei de prevenție. Uite ce poți să faci ca muștele să nu apară în casă de prima dată.

Muștele sunt mereu în căutare de resturi alimentare, așa că e de preferat să ștergi constant toate suprafețele din casă;

Scoate gunoiul în mod regulat: resturile alimentare în descompunere din gunoi sunt un magnet pentru muște pentru a depune ouă. Scoate gunoiul ori de câte ori este plin sau când este necesar;

Păstrează alimentele în mod corespunzător: după folosire, depozitează alimentele corespunzător și nu ține în casă resturi în degradare;

Instalează plase de insecte la ferestre și la uși pentru a preveni intrarea muștelor în casă. Totodată, asigură o bună ventilație pentru a reduce umiditate, un factor care atrage muștele.

Câte tipuri de muște îți pot intra în casă:

Există peste 120.000 de specii de muște cunoscute în lume, dar cele mai comune care apar în case sunt:

Musca domestică (Musca domestica): este cea mai comună și poate fi găsită în aproape orice gospodărie;
Musca de fructe (Drosophila melanogaster): este atrasă de fructele fermentate, fiind întâlnită frecvent în bucătării și cămări;
Musca de carne (Sarcophagidae): aceste muște sunt atrase de carnea în descompunere și pot fi găsite în jurul resturilor alimentare;
Musca de canalizare (Psychodidae): această muscă este frecvent întâlnită în băi și în zonele umede, fiind recunoscută după dimensiunea mică și părul vizibil de pe corp.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.