Totul despre cultura părului: ghid complet de plantare și întreținere

16.09.2021
Totul despre cultura părului: ghid complet de plantare și întreținere

O livadă de peri necesită mult mai multă atenție la factorii de mediu decât o livadă de meri, însă, o astfel de afacere este mult mai profitabilă. Pentru a înființa o livadă profitabilă, trebuie doar să țineți cont de etapele stricte necesare dezvoltării unor pomi sănătoși și productivi.

Generalități despre peri

Cele mai cunoscute soiuri românești de păr sunt Monica, Daciana și Haydeea, categorisite în soiuri de vară, de toamnă sau de iarnă. În lume, există peste 6000 de soiuri de păr.

Portaltoii părului pot fi generativi și vegetativi, însă, în România, se folosesc exclusiv portaltoii vegetativi, asemenea gutuiului, datorită faptului că rodește timpuriu și asigură recolte bogate. Portaltoii vegetativi folosiți cel mai des în România sunt Gutui A și Gutui BN70.

Perioada de înflorire a perilor diferă, în funcție de temperatură și de gradul de umiditate din aer. Astfel, perii sunt categorisiți în soiuri semitimpurii (Trivale, Contesa de Paris), mijlocii (Untoasă, Republica), târzii (Napoca) sau semitârzii (Williams, Untoasă Bosc).

O livadă de un hectar poate oferi o producție medie cuprinsă între 7-8 tone și până la 30-35 tone.

Înființarea culturii de păr

Specialiștii recomandă ca perii să fie plantați toamna, asigurând refacerea sistemului radicular și vindecarea rănilor. Lucrările de pregătire a terenului sunt foarte importante.

Acestea sunt desfundatul, aplicarea fertilizării de bază și nivelarea terenului, pichetatul, săpate gropile, repichetatul, folosirea materialului săditor. Apoi, urmează plantarea pomilor.

În funcție de zona de plantare și de soiul pomilor, perii pot fi cultivați în mai multe sisteme de cultură, după cum urmează:

  1. Sistem semiintensiv – se aplică pe zonele colinare, cu versanți însoriți și cu sol mai puțin fertil și subțire, pentru soiuri cu vigoare mare sau mijlocie altoite pe franc. Distanța de plantare este de 4 (m între rânduri) x 4 ( m distanțâ dintre pomi pe rând) sau 5×4 m, iar plantația poate cuprinde între 400 și 600 pomi/ha.
  2. Sistem intensiv – se aplică pe terenuri terasate irigabile sau la baza pantelor, pentru soiuri și portaltoi cu vigoare mijlocie rezistente. Distanța de plantare este de 3,5 (m între rânduri) x 2 ( m distanțâ dintre pomi pe rând) sau 4×3, iar plantația poate cuprinde între 650 și 1.200 pomi/ha.
  3. Sistem superintensiv – se aplică pe teren plan cu pantă mică irigabilă, pentru soiuri precoce, cu vigoare mică, altoite pe portaltoi de gutui. Distanța de plantare este de 3,5×0,9 m sau 4×1,5 mm, iar plantația poate să cuprindă peste 1.200 pomi/ha.
  4. Sistemul clasic – se aplică pe terenuri cu pantă mare, pentru soiuri viguroase, altoite pe portaltoi de franc. Distanțe de plantare este de 6×5 m sau 7×6 m.

Tăierile de fructificare și întreținerea solului

Cu scopul de a grăbi intrarea pe rod, sunt necesare tăierile de fructificare, în perioada de repaus vegetativ, ținând cont de poziția apicală a mugurilor pe rod.

Atunci când ramurile de rod depășesc ca număr pe cele vegetative, atunci se vor rări, pentru a asigura o producție bogată și de calitate. De asemenea, în cazul soiurilor care au un număr exagerat de muguri de rod, se execută rărirea și scurtarea mlădițelor și nuielușelor.

Cerințele față de întreținerea solului diferă în funcție de cantitatea de precipitații, nivelul și destinația producției. Spre exemplu, atunci când cantitatea de precipitații este sub 600 mm/an, terenul este plat sau cu pantă foarte mică, iar plantația este intensivă sau superintensivă, se recomandă ogorul lucrat.

În cazul zonelor cu precipitații cuprinse între 600 și 750 mm/an, teren plan sau ușor înclinat, cu plantații semiintensive sau intensive, se recomandă culturile intercalate.

În zonele cu precipitații de peste 750 mm/an, pe terenuri cu pantă până în 15%, se reomandă benzile înierbate temporar.

În ceea ce privește întreținerea pe rândul de pomi, sunt necesare cel mult două prășituri manuale, la o adâncime de maxim 10-12 cm pentru portaltoi de gutui și 15-18 cm pentru portaltoi franc și aplicarea de erbicide.

Factori de mediu – lumina, temperatura, umiditatea

Lumina

Perii au nevoie de lumină moderată pentru a prospera. Cele mai potrivite zone de plantare a perilor sunt cele cu pante care au orientare spre Sud sau Sud-Est.

Temperatura

Temperatura optimă pentru cultura părului este cuprinsă între 20 și 35 de grade Celsius. În cazul în care temperatura medie anuală este cuprinsă între 9,5 și 11 garde Celsius, se poate înființa o livadă de peri doar dacă temperatura de vegetație medie este de 16-18 grade.

Temperatura minimă acceptată de peri este de -28 grade Celsius, însă mugurii îngheață la temperaturi mai mici de -23 sau -26ºC, iar ramurile degeră la temperaturi sub -26 sau -28ºC.

Fructele tinere rezistă la temperaturi până la -1,5 grade Celsius, în timp ce fructele mature pot rezista la temperaturi de până la -4,4 grade Celsius.

Gradul de umiditate

Catitatea optimă de precipitații pentru soiurile de vară este de 500-600 mm de precipitații anuale. În schimb, soiurile de toamnă au nevoie de o cantitate de 650-900 mm precipitații anuale.

Gradul de umiditate optim pentru cultura părului este de 70 și 80%, iar, în perioadele de secetă, perii au nevoie de irigații, în proporție de 65-70%.

Totul despre cultura părului: ghid complet de plantare și întreținere

Factori de mediu – solul, fertilizare, irigare

Solul

În general, părul are nevoie de soluri fertile, umede și adânci, cu textură luto-nisipoasă sau luto-argiloasă, cu un pH cuprins între 6,4 și 7,4. Un alt factor important este nivelul de calcar activ în sol.

Astfel, părul altoit pe gutui rezistă doar până la 8% calcar activ, în timp ce părul altoit pe franc suportă până la 10% calcar activ în sol.

Părul altoit pe franc are nevoie de un sol cu textură mijlocie, cald, afânat și reavăn, cu pânza freatică trebuie să se afle la adâncimea de 2-2,5 m . În schimb, părul altoit pe gutui are nevoie de un sol fertil, subțire și cald, cu pânza freatică sub 1-1,5 m adâncime.

Fertilizarea solului

Solul are nevoie de fertilizare pe bază de azot, calciu, potasiu și fosfor. Astfel, pe solurile acide se aplică 5-6 tone/ha amendamente calcaroase, o dată la fiecare cinci sau șase ani, pe perioada toamnei.

Înainte de perioada vegetației, în timpul primăverii, se aplică îngrășăminte pe bază de azot.

Irigarea

Irigarea este foarte importantă în cazul plantațiilor tinere și în zonele cu precipitații sub 500 sau 600 mm/an. Se recomandă o normă de udare de 300-500 m3/ha, mai ales în perioada iulie-august, prin brazde sau prin picurare.

Boli și dăunători

Bolile principale care pot afecta cultura părului sunt: rapănul părului, focul bacterian, rugina părului, pătarea brună a frunzelor, mana, pătarea albă.

Principalii dăunători ai culturii de păr sunt: viermele perelor, păricele melifer al părului, molia pieliței fructelor, ploșnița tigrul părului, musculița frunzelor de păr, păduchele verde al părului, omida păroasă, cariul scoarței.

Recoltarea perelor

Soiurile de vară se recoltează cu 7-10 zile înaintea maturizării de consum, când capătă o culoare galben-verzuie. Soiurile de toamnă se pot recolta fie cu câteva zile înainte de maturitatea de consum dacă sunt utilizate imediat, fie cu 8 sau 10 zile mai devreme, dacă sunt utilizate mai târziu.

Soiurile de iarnă se recoltează cât mai târziu posbil.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *