Descoperă

Totul despre Aloe Vera: întreținerea plantei în ghiveci, beneficii și moduri de utilizare

Totul despre Aloe Vera întreținerea plantei în ghiveci, beneficii și moduri de utilizare
aloe vera, utilizari, ingrijire

Aloe Vera este o plantă foarte cunoscută datorită utilizărilor medicinale și cosmetice. Prima atestare a aloei a fost într-o sculptură în piatră, descoperită într-un mormânt egiptean de acum 3500 de ani. Aceasta mai este cunoscută și ca „elixirul tinereții”, fiind folosită de egipteni ca dar funerar pentru mormântul faraonilor. Planta a fost folosită de către africani pentru alungarea spiritelor rele. Frunzele de Aloe Vera conțin mai mult de 75 de substante active, printre care aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide.

Sfaturi de îngrijire

Aloe Vera este originară din Nordul Africii, însă, în prezent, se cultivă în Australia, Bangladesh, Cuba, Republica Dominicana, China, Mexic, Jamaica, Kenya, Tanzania, Africa de Sud si Statele Unite. În România, planta se cultivă doar în medii controlate, asemenea serelor și solariilor.

Aloe Vera aparține familiei Asphodelaceae (Liliaceae), iar denumirea sa botanică este Aloe barbadensis miller. Planta este perenă, xerofită, suculentă, cu frunze triunghiulare cărnoase, cu flori roșii-corai și fructe cu multe semințe.

Aloe Vera iubește căldura, așa că are nevoie să stea în lumina directă a soarelui, departe de curenții de aer. În timpul sezonului rece nu rezistă la temperaturi mai joase de 5-8 grade Celsius, așa că trebuie așezată într-un spațiu încălzit. În condițiile potrivite, planta poate ajunge la un metru înălțime.

Planta are nevoie de un sol ușor, amestecat cu cărbune de lemn și cărămidă sfărâmată mărunt. La baza ghiveciului, se pune un strat de pietricele sau coji de nucă zdrobite pentru drenaj. Aloe Vera se dezvoltă la doi ani după plantare, atunci când rădăcinile sunt bine dezvoltate. La fiecare trei ani este recomandată transplantarea și schimbarea pământului în cazul plantelor mature. În cazul plantelor tinere, solul trebuie schimbat în fiecare primăvară, iar planta mutată într-un ghiveci mai mare.

Deși trebuie udată des, solul trebuie drenat foarte bine pentru că acumularea de apă poate duce la putrezirea rădăcinii. Aloe Vera poate fi ținută în ghiveci, iar, în sezonul călduros, este indicat să stea afară, în curte sau terasă. De asemenea, această plantă subtropicală rezistă foate bine în apartament, atât timp cât are la dispoziție lumină și căldură.

Plantele mature pot ajunge la înflorire, prezentând flori multiple pe o tijă de înflorire. Este important ca planta să fie întreținută într-un mediu călduros, unde temperaturile nu pot ajunge la zero grade Celsius.

Utilizările Aloe Vera în produsele cosmetice

În Egiptul Antic, Aloe Vera era denumită planta nemuririi și folosită des în îngrijirea tenului. De asemenea, era utilizată în combaterea unui mare număr de afecțiuni ale pielii şi pentru proprietăţile sale rejuvenante. Lichidul derivat din frunzele de Aloe Vera conține ingredienți activi. Astfel, formează un strat protector atunci când este așezat pe zona afectată.

Gelurile, cremele și loțiunile care au la bază Aloe Vera sunt utile în cazul muşcăturilor de insecte, acneei sau arsurilor cauzate de expunerea excesivă la soare. De asemenea, Aloe Vera luptă împotriva apariției ridurilor și tratează rănile și tăieturile superficiale, grăbind procesul de vindecare și regenerare a pielii.

Produsele pe bază de Aloe Vera stimulează secreția de colagen, motiv pentru care sunt folosite în menținerea aspectului tânăr al tenului. Fie că este vorba despre creme, săpunuri, loțiuni sau uleiuri de curățare, produsele cosmetice cu Aloe Vera hidratează intens datorită substanțelor antioxidante. În plus, contribuie la un aspect catifelat şi sănătos al pielii.

În tratarea afecţiunilor pielii, a acneei şi seboreei sunte recomandate produsele de sinteză pe bază de Aloe Vera. Acestea funcționează datorită efectului astringent pe care îl au asupra celulelor pielii. Pielea devine fină și catifelată, iar ridurile sunt eliminate.

Aloe Vera ajută la îndepărtarea mătreţii prin stimularea producerii de sebum, având multe beneficii pentru firul de păr și scalp. Astfel, scalpul este hidratat, iar firul de păr întărit și regenerat. În acest scop, planta poate fi folosită direct, prin aplicarea pe firul de păr și pe pielea capului. Are nevoie de o oră și jumătate pentru a acționa și pentru a regenera foliculii de păr. Apoi, părul se spală așa cum am face în mod normal.

Aloe Vera conține vitamina A, C şi E, ajutând și la creșterea părului. De asemenea, conținutul de vitamina B12 ajută la prevenirea căderii părului.

Alte utilizări ale Aloei Vera

Planta mai poate fi utilizată pentru remedierea țesuturilor musculare după ce s-a depus un efort foate mare, aplicând sucul rezultat în urma tăierii frunzelor pe zona afectată. Gelul pe bază de Aloe Vera este benefic datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antifungice şi de calmare a pielii afectate de arsuri sau de afecţiuni specifice.

În plus, Aloe Vera este folosită în tratarea eczemelor, a afecţiunilor datorate de reumatism, poliartrită reumatoidă, diabet, hiperglicemie, hipoglicemie, gastrită, rinite, oboseală, insomnii, afecţiuni ale ochilor: glaucom, cataractă, hepatita A, B, C. Sucul de Aloe Vera, obținut din frunzele proaspete se foloseşte în special pentru afecţiunile digestive.

Contraindicații

Nu este recomandată folosirea produselor pe bază de Aloe Vera pentru o lungă perioadă de timp decât la recomandarea unui specialist. De asemenea, femeilor însărcinate sau care alăptează, asemenea copiilor, nu le este sugerată utilizarea acestor produse. Aloe Vera nu trebuie folosită în acelați timp cu cremele cu hidrocortizon pentru că poate crea efecte adverse.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă