Știri Agricole

Tehnologia învechită din România ține agricultura pe loc. Ce zic fermierii

agricultura romania
agricultura romania

Agricultura din România ținută în loc de o tehnologie învechită care nu permite evoluția în ceea ce privește culturile și creșterea de animale.

Suntem cu 10 ani în urmă în ceea ce privește tehnologia. Iar asta se vede, în primul rând, în exporturi. Deficitul comercial al României de anul trecut vorbește de la sine, ajungând la 4,3 miliarde de euro.

Ce spun agricultorii din România despre tehnologia folosită în țara noastră

Într-un interviu pentru Mediafax, Roxana Roşculeţ, legumicultor, vorbește despre capacitatea de procesare a României. Sau mai bine zis, încapacitatea de procesare, pentru că țara noastră a avut un deficit comercial dublu în ultimii 5 ani. Mai exact, asta înseamnaă că discrepanța dintre import și export este uriașă.

Roxana Roşculeţ a făcut o investiție ințială de 200.000 de euro, având un profit anual de aproximativ 11.000 de euro, cultivând roșii, salată și varză. Își vinde produsele printr-o rețea de retail cu care colaborează.

„Nu vreau eu să fac roşii în luna ianuarie pentru că roşia mea în luna ianuarie este de 10 ori mai scumpă decât roşia din Spania unde temperaturile sunt care sunt. Dar eu pot să fac roşie în luna august, şi în Spania să fie perioada de schimbare de ciclu şi să nu existe roşie şi atunci am putea să şi exportăm”, spune Roxana Roşculeţ.

Suntem la nivelul anului 2020, în ceea ce privește tehnologia pentru agricultură

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Aurel Dorin Simion, susține că România este în urmă cu 10 ani.

„Noi am rămas, ca tehnologie, la nivelul anului 2010. Şi atunci va trebui să ajutăm sectorul în aşa fel încât la export să plece produse procesate cu plus valoare. Roşii şi legume şi fructe producem o singură dată, dar nu avem capacităţi cu atmosferă controlată de păstrare. Guvernul are în vedere construcţia a 8 depozite mari logistice naţionale, iar sub ele vom veni noi, Ministerul Agriculturii, cu centre de colectare şi prelucrare primară”, a spus Aurel Dorin Simion.

Principalul export al României la acest moment este de animale vii și cereale.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.