Știri Agricole

Fonduri pentru agricultori. Programul ”Tomata” ar putea să nu mai primească din 2021

programul tomata
programul tomata

Programul ”Tomata” ar putea fi încheiat în acest an. Ce s-a întâmplat cu fondurile pentru agricultori până acum.

Acst program e finanțare a fost unul dintre cele mai problematice din România, anual fiind înregstrate sute de dosare fictive. Astfel încât este posibil ca Ministerul Agriculturii să dispună tăierea finanțărilor.

De patru ani, programul național ”Tomata” oferă finanțare pentru agricultori

”Am spus încă de la preluarea mandatului că toate programele în derulare o să le continuăm și o să le monitorizăm să le vedem impactul asupra fermierului, sectorului și agriculturii. Am alocat pentru primul ciclu de cultură 40 de milioane de euro, avem 18.128 de fermieri înscriși dintre care 27 de producători sunt din județul Bistrița-Năsăud – 8 dintre ei au valorificat deja producția obținut. O să continuăm acest program și pentru ciclul II. Știu că în zona Ardealului foarte mulți dintre benefiari aplică pentru ciclul II. La rectificarea de buget o să prindem sume astfel încât să continuăm, să derulăm programul și cu ciclul II, la fel ca și anul trecut, în decembrie, când am completat cu 12 milioane de euro programul Tomata”, a declarat ministrul Adrian Oros la începutul lunii iulie.

Peste 18.000 de fermieri s-au înscris anul acesta în program, însă a fost greu de verificat ce dosare au fost reale și care erau fictive.

Dosarele fictive din programul ”Tomata” duc la încetarea finanțării

„Anul acesta am verificat mai atent, a fost mai greu posibil datorită restricţiei de mişcare impuse de pandemie. Anul acesta, în unele judeţe nu au fost aprobate toate dosarele, de exemplu, în judeţul Timiş din 92 de dosare înregistrate, doar 84 au valorificat producţia. Numărul cel mai mare de beneficiari este în judeţele Galaţi, Olt, Teleorman, Dolj, unde au fost întotdeauna zone legumicole consacrate”, a afirmat Adrian Oroș.

Din acest motiv, ministrul agriculturii consideră că e posibil ca de la anul să existe schimbări în ceea ce privește această finanțare. Astfel, banii vor fi direcționați pentru cei care cultivă orice legumă, nu doar roșii.

„Pentru legumicultura în spaţii protejate vom face măsură în Pilonul II, astfel încât cei care doresc să facă în continuare legumicultură în spaţii protejate să poată accesa acea măsură, să-şi facă sere sau solarii (…) în care să poată cultiva orice legumă, nu doar tomata (…), să utilizăm bani europeni, nu să alocăm în fiecare an bani de la buget, pentru că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, impactul economic asupra agriculturii nu a fost cel aşteptat. Exact în perioadele în care ne aşteptam să scadă importurile de tomate, când se derulau aceste programe, în fiecare an, cantităţile de tomate erau în creştere. Vom vedea până la finele acestui an care este trendul”, a detaliat ministrul Oros.

Suma maximă pe care cultivatorii de tomate o pot primi în acest an este de 3.000 de euro, pentru o suprafață minimă de 1.000 mp și cu o producție de 3.000 kg.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.