La sfârșitul lunii iunie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța că peste 100.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate complet de seceta pedologică. Astăzi, cu puțin peste o lună mai târziu, acest număr s-a dublat.
Care sunt cele mai afectate județe
Astfel, după ce oficialii MADR au anunțat vineri, 5 august, că suprafața totală afectată este de 231.704 de hectare, doar două zile mai târziu seceta a afectat peste 11.000 de hectare de teren, cu un total de 242.958 de hectare. Mai mult, numărul de județe afectate a crescut de la 28 la 30, în condițiile în care, la finele lunii iunie, județele afectate erau în număr de 20.
”Suprafața totală afectată de secetă este de 242.958 de hectare, comunicată până la această dată de către 30 județe care au raportat culturi afectate de secetă și anume: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Brașov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea”, conform Agrointel.ro.
Bilanțul culturilor afectate arată astfel:
- grâu, triticale: 133.460 de hectare afectate;
- orz, orzoaică, ovăz, secară: 20.121 de hectare afectate;
- rapiță: 24.399 de hectare afectate;
- porumb: 40.476 de hectare afectate;
- soia: 2.641 de hectare afectate;
- mazăre: 558 de hectare afectate;
- floarea-soarelui: 15.148 de hectare afectate;
- plante furajere: 1.955 de hectare afectate;
- alte culturi: 4.107 de hectare afectate.
Luna august nu va aduce precipitații
Conform specialiștilor, după a două jumătate a lunii august, se vor întoarce temperaturile caniculare, de peste 33-35 de grade Celsius. Ploile își vor face apariția doar pe arii restrânse, în zonele muntoase.
Încă de la mijlocul verii, fermierii au cerut despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. În condițiile în care România nu are infrastructură pentru sisteme de irigații, fermierii vor fi despăgubiți de la bugetul de stat.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a demarat un proiect pentru a pune la punct sistemele de irigații de care atât de mulți agricultori au nevoie, cu promisiunea că va fi gata până în anul 2027, proiect pentru care se vor aloca 1,5 miliarde de euro.