Știri Agricole

Ministerul Agriculturii va aloca 1,5 miliarde de euro pentru irigaţii, desecare şi drenaj. Câte hectare vor avea sisteme de irigații până în 2027

Ministerul Agriculturii va aloca 1,5 miliarde de euro pentru irigaţii, desecare şi drenaj. Câte hectare vor avea sisteme de irigații până în 2027
Ministerul Agriculturii va aloca 1,5 miliarde de euro pentru irigaţii, desecare şi drenaj. Câte hectare vor avea sisteme de irigații până în 2027

Seceta pedologică a făcut prăpăd în 2022. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că recolta de anul acesta va fi cu 20% mai mică decât cea de anul trecut, deși, în unele județe din țară, 50% din suprafața cultivată a fost afectată de secetă.

Noi sisteme de irigații până în 2027

Astfel, pe site-ul oficial MADR, s-a anunțat, sâmbătă, 16 iulie, printr-un comunicat de presă, că Ministerul Agriculturii va aloca suma de 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigaţii, desecare şi drenaj.

Pe site-ul oficial s-a anunțat că „MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj. Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei”.

Fondurile de 1,5 miliarde de euro vor veni de la bugetul național și vor fi alocate până în anul 2027. Printre scopurile principale ale proiectului se află mărirea numărului de amenajări de irigaţii noi, de la 89 la 150, crescând, astfel, suprafața de teren care va dispune de irigații de la .800.679 hectare la 2.600.439 hectare.

Județul Vrancea a ajuns polul secetei din România

De asemenea, pe site-ul MADR s-a mai spus că „se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, precum şi suprafaţa deservită de infrastructura de irigaţii, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha”.

„Noi venim cu forme de sprijin pentru producţiile afectate. Mâine după-amiază voi anunţa pachetul de măsuri pentru fermierii afectaţi de secetă”, a comunicat Ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.

Printre cele mai afectate județe afectate de seceta pedologică se află Brăila, Galați și Vrancea, cel din urmă devenind polul secetei din România, „deşi avem în proiect canalul Siret-Bărăgan, un obiectiv de investiţii foarte important care a îngheţat ca lucrare din 2020. Ar fi ajutat la irigarea a 475.000 de hectare”, a susținut Ministrul Petre Daea.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.