Știri Agricole

Știri agricole pe scurt 2 decembrie 2020: se redeschid piețele și care sunt regulile pentru tăierea porcilor

Știri agricole pe scurt 2 decembrie 2020 se redeschid piețele și care sunt regulile pentru tăierea porcilor
Știri agricole pe scurt 2 decembrie 2020 se redeschid piețele și care sunt regulile pentru tăierea porcilor

Știri agricole pe scurt miercuri, 2 decembrie. Care sunt cele mai importante anunțuri făcute astăzi de interes pentru fermieri și crecători de animale.

Piețele se redeschid la sfârșitul acestei săptămâni, anunță Klaus Iohannis

”Am putut să constatăm că în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate a scăzut semnificativ. Este adevărat că în perioada sărbătorilor s-a testat un pic mai puțin, dar sunt tot felul de interpreți politici. Această scădere e valabilă și în Europa, unde s-au luat măsuri. Asta fiind discutată, am vorbit cu specialiștii și am decis să deschidem piețele de la sfârșitul acestei săptămâni. Aceasta este o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe dar și pentru românii care vor să își facă cumpărăturile”, a declarat Klaus Iohannis.

15 decembrie – termen limită pentru crescătorii de animale care cer subvenții APIA

APIA anunță că, în perioada 2 – 15 decembrie, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2021, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Potrivit APIA, cererea iniţială anuală pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor va fi însoţită de următoarele documente:

a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

b) acreditarea solicitantului pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ;

c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona „întreprindere nou-înfiinţată”;

d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, pentru anul de aplicare, avizată de ANZ.

Tăierea porcului în 2020

Porcii care pot fi sacrificați în gospodărie trebuie să fie porci la care s-a făcut identificarea și înregistrarea.

Semnele la care trebuie să fie atent proprietarul porcului sunt inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc. După sacrificarea porcului, se urmăresc semne și la organele interne: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc. se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar: examinarea clinică a porcului viu iar după sacrificare examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare, conform agrointel.ro.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  2 Comments

  1. Dacă tot vă ”serviți” de pe Agrointeligența, de ce nu puneți și sursa de unde preluați informațiile?

  2. Buna, am pus acum sursa din principiu, insa informatiile nu apartin exclusiv Agrointel, iar materialele nu sunt luate de la voi. Unde este material propriu, am citat de fiecare data, dupa cum se poate vedea in alte articole.

   O seară grozavă!

  Comments are closed.