Descoperă

Ștevia, o plantă uitată care face minuni în perioada primăverii. Ce proprietăți are și cum se poate consuma

Ștevia, o plantă uitată care face minuni în perioada primăverii. Ce proprietăți are și cum se poate consuma
Ștevia, o plantă uitată care face minuni în perioada primăverii. Ce proprietăți are și cum se poate consuma

Ștevia este una dintre plantele minune ale primăverii. Aceasta crește sălbatic, pe terenuri virane sau pășuni. Ștevia mai este cunoscută sub denumirile populare de dragomir, urzica raței sau măcriș de grădină.

Ștevia este bogată în fibre, vitamine și minerale și n-ar trebui să lipsească de pe mesele românilor în această perioadă, regăsindu-se des pe tarabele piețelor. Specialiștii recomandă ca ștevia să se consume cât mai mult în stare crudă pentru a beneficia de toate proprietățile miraculoase ale acesteia.

Ștevia – proprietăți și beneficii

Ștevia are proprietăți:

  • antiglicemice
  • antihipertensive
  • antibacteriene
  • antiseptice
  • antioxidante
  • expectorante
  • depurative
  • laxative
  • astringente

Ștevia conține următoarele substanțe:

  • vitaminele A, C, K
  • minerale: fosfor, zinc, magneziu, fier, potasiu, calciu, seleniu
  • antioxidanți precum kampferol
  • tanini
  • ulei volatil complex

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Ștevia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că reduce pofta de mâncare și, în special, pofta de dulciuri. Astfel, este des indicată în dietele diabeticilor și în alimentația persoanelor care vor să scadă în greutate.

Tratează anemia

Datorită conținutului de fier, ștevia ajută la ameliorarea afecțiunilor anemice, contribuind, de asemenea, și cu vitaminele A și C.

Întărește sistemul imunitar

Ștevia este bogată în vitamina C și conține antioxidanți polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol) care ajută la creșterea rezistenței organismului față de radicalii liberi.

Este detoxifiantă

Ștevia are un efect laxative moderat datorită prezenței glicozidelor, fiind de ajutor în tratarea constipației. De asemenea, accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia, elimină deranjamentele stomacale și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Rețete cu ștevie

Ștevia, o plantă uitată care face minuni în perioada primăverii. Ce proprietăți are și cum se poate consuma

Suc detoxifiant cu ștevie

Ingrediente:

  • 8-10 frunze de ștevie
  • un morcov mărime medie
  • un măr
  • o bucățică rădăcină de ghimbir

Ingredientele se pot pune atât în blender, pentru un smoothie, cât și în storcător, pentru un suc proaspăt care trebuie consumat imediat.

Mâncărică vegetariană de ștevie

Ingrediente:

  • un kilogram de ștevie
  • o legătură de ceapă verde
  • 20 ml linguri de ulei
  • 2-3 linguri bulion
  • sare și piper

Ștevia, după ce s-a curățat în mai multe ape, se pune în apă clocotită cu puțină sare. După ce a dat într-un clocot, se scoate și se taie mărunt, păstrând apa în care a fiert.

Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit, apoi se adaugă bulionul și un polonic din zeama în care a fiert ștevia. După ce ingredientele clocotesc, se pune și ștevia și se asezonează cu sare și piper.

Plăcintă cu ștevie

Ingrediente:

Pentru foi:

  • 500 g făină;
  • o lingură de ulei;
  • o lingură oțet;
  • sare;
  • 100 ml apă călduţă.

Pentru umplutură:

  • patru legături de ștevie;
  • patru ouă;
  • un kg de brânză telemea nesărată de vacă;
  • două linguri pesmet.

În apa călduță, se adaugă sarea pentru a se dizolva, apoi oțetul și uleiul. Făina se cerne și apoi se amestecă în apă, urmând să se frământe până devine un aluat moale, elastic și care nu se mai lipește de mâini. Aluatul se acoperă și se lasă la crescut.

Ștevia se curăță bine, se opărește și apoi se taie fâșii. Brânza se rade și se amestecă cu ouăle, pesmetul și ștevia.

Aluatul se întinde bine pe suprafața de lucru, apoi se toarnă umplutura, urmând să-l rulați. Când rulada este gata, se unge cu ou sau unt și se bagă la cuptor până se rumenește pe deasupra.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă