Ștevia este una dintre plantele minune ale primăverii. Aceasta crește sălbatic, pe terenuri virane sau pășuni. Ștevia mai este cunoscută sub denumirile populare de dragomir, urzica raței sau măcriș de grădină.
Ștevia este bogată în fibre, vitamine și minerale și n-ar trebui să lipsească de pe mesele românilor în această perioadă, regăsindu-se des pe tarabele piețelor. Specialiștii recomandă ca ștevia să se consume cât mai mult în stare crudă pentru a beneficia de toate proprietățile miraculoase ale acesteia.
Ștevia – proprietăți și beneficii
Ștevia are proprietăți:
- antiglicemice
- antihipertensive
- antibacteriene
- antiseptice
- antioxidante
- expectorante
- depurative
- laxative
- astringente
Ștevia conține următoarele substanțe:
- vitaminele A, C, K
- minerale: fosfor, zinc, magneziu, fier, potasiu, calciu, seleniu
- antioxidanți precum kampferol
- tanini
- ulei volatil complex
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Ștevia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că reduce pofta de mâncare și, în special, pofta de dulciuri. Astfel, este des indicată în dietele diabeticilor și în alimentația persoanelor care vor să scadă în greutate.
Tratează anemia
Datorită conținutului de fier, ștevia ajută la ameliorarea afecțiunilor anemice, contribuind, de asemenea, și cu vitaminele A și C.
Întărește sistemul imunitar
Ștevia este bogată în vitamina C și conține antioxidanți polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol) care ajută la creșterea rezistenței organismului față de radicalii liberi.
Este detoxifiantă
Ștevia are un efect laxative moderat datorită prezenței glicozidelor, fiind de ajutor în tratarea constipației. De asemenea, accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia, elimină deranjamentele stomacale și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Rețete cu ștevie
Suc detoxifiant cu ștevie
Ingrediente:
- 8-10 frunze de ștevie
- un morcov mărime medie
- un măr
- o bucățică rădăcină de ghimbir
Ingredientele se pot pune atât în blender, pentru un smoothie, cât și în storcător, pentru un suc proaspăt care trebuie consumat imediat.
Mâncărică vegetariană de ștevie
Ingrediente:
- un kilogram de ștevie
- o legătură de ceapă verde
- 20 ml linguri de ulei
- 2-3 linguri bulion
- sare și piper
Ștevia, după ce s-a curățat în mai multe ape, se pune în apă clocotită cu puțină sare. După ce a dat într-un clocot, se scoate și se taie mărunt, păstrând apa în care a fiert.
Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit, apoi se adaugă bulionul și un polonic din zeama în care a fiert ștevia. După ce ingredientele clocotesc, se pune și ștevia și se asezonează cu sare și piper.
Plăcintă cu ștevie
Ingrediente:
Pentru foi:
- 500 g făină;
- o lingură de ulei;
- o lingură oțet;
- sare;
- 100 ml apă călduţă.
Pentru umplutură:
- patru legături de ștevie;
- patru ouă;
- un kg de brânză telemea nesărată de vacă;
- două linguri pesmet.
În apa călduță, se adaugă sarea pentru a se dizolva, apoi oțetul și uleiul. Făina se cerne și apoi se amestecă în apă, urmând să se frământe până devine un aluat moale, elastic și care nu se mai lipește de mâini. Aluatul se acoperă și se lasă la crescut.
Ștevia se curăță bine, se opărește și apoi se taie fâșii. Brânza se rade și se amestecă cu ouăle, pesmetul și ștevia.
Aluatul se întinde bine pe suprafața de lucru, apoi se toarnă umplutura, urmând să-l rulați. Când rulada este gata, se unge cu ou sau unt și se bagă la cuptor până se rumenește pe deasupra.