Mucusul are un rol foarte important pentru organism: acela de a păstra gura, nasul, sinusurile, plămânii, gâtul, stomacul și intestinele hidratate. Acesta creează un strat protector împotriva virusurilor, conținând anticorpi importanți.
Atunci când mucusul își schimbă culoarea și consistența este un semn fie al unei alergii, fie a unei răceli sau gripe. Acesta poate fi eliminat cu ajutorul remediilor naturale, formate din produse care, de cele mai multe ori, se găsesc foarte ușor.
Remedii naturale pentru eliminarea mucusului
Miere și lămâie
Combinația dintre miere și lămâie este una foarte sănătoasă și foarte puternică, ajutând la tratarea problemelor respiratorii și a tusei. Mucusul este mai ușor eliminat datorită acidității din lămâie care conține, de asemenea, vitamina C, foarte importantă pentru întărirea sistemului imunitar. Mierea are proprietăți antibacteriene și antifungice.
Ghimbir
Având proprietăți expectorante, ghimbirul este des utilizat în tratarea afecțiunilor respiratorii, tratând tusea și răceala.
De asemenea, acesta poate fi combinat cu mierea, fiind un remediu natural și mai puternic. Consumați ceai de ghimbir sau câteva felii de ghimbir în fiecare zi.
Turmeric
Turmericul este extrem de util în cazul răcelilor datorită compusului curcuma, capabil să elimine bacteriile și virusurile.
Apă cu sare
Gargara cu apă sărată este un remediu folosit încă de pe vremea bunicilor. Se pune o lingură de sare de masă într-o cană de apă caldă, se amestecă și se face gargară de trei ori pe zi. Lichidul nu se înghite.
Nu uitați să consumați multe lichide
Băuturile calde
Lichidele sunt foarte importante în cazul răcelilor și gripelor. Organismul trebuie să fie constant hidratat, iar lichidele călduțe pot dilua mucusului, făcându-l mai ușor de eliminat. Ceaiurile de plante sunt cele mai bune, în special cel de mușețel, cimbru sau mentă.
Extract sau sirop de muguri de brad
Extractul de muguri de brad este de mare ajutor, în special la eliminarea mucusului și la diluarea acestuia.
Foile de dafin
Ameliorând congestia din piept, foile de dafin sunt benefice pentru plămâni. Se poate face ceai, folosind o lingură de foi de dafin la o cană de apă. După ce au stat 10 minute la infuzat, se scot foile de dafin și se bea lichidul călduț.